Ryż ugotować według przepisu z opakowania. Na patelni rozgrzać olej, podsmażać na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek w plasterki do lekkiego zmięknięcia. Następnie dodać mango i odsączonego łososia. Przyprawić wszystkimi przyprawami. Podsmażać na średnim ogniu około 3 minut. Następnie zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki. Do tej samej patelni włożyć kalafior i zalać go na wysokość około 1 cm wodą. Przykryć pokrywką i gotować 10 min, następnie zdjąć pokrywkę i poczekać aż woda prawie całkiem wyparuje. Dolać mleko kokosowe i gotować około 2 min na małym ogniu. Następnie dodać sezam, cukier, sok z pomarańczy, sos rybny i wcześniej podsmażoną cebulkę z mango oraz łososiem. Delikatnie doprawić przyprawami, wymieszać i gotować razem 2 min. Na koniec wymieszać ser i zdjąć z ognia. Podawać z ryżem i listkami lubczyku.
Przepis z bloga Kulinarny zenit Przejdź do strony