Graal > Przepisy > Pstrąg > Pierożki z ciasta francuskiego z pstrągiem

Pierożki z ciasta francuskiego z pstrągiem

Składniki

  • Filety z pstrąga w sosie chrzanowym Graal - 1 op.
  • Filety z pstrąga w sosie pomidorowym Graal - 1 op.
  • ciasto francuskie gotowe - 1 op.
  • pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
  • tymianek suszony - 1 łyżeczka
  • jajko
  • sól, pieprz
  • chrzan tarty (dodatkowo, opcjonalnie)

Przygotowanie

Filet z pstrąga w sosie chrzanowym przekładamy do miseczki, rozdrabniamy i doprawiamy solą i pieprzem oraz chrzanem, jeśli lubimy bardziej ostry farsz. Filet z pstrąga w sosie pomidorowym również rozdrabniamy i doprawiamy, wedle uznania. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Mi wyszły 3 rzędy po 5 kwadratów. Na środku każdego kwadracika układamy łyżeczkę wybranego farszu. Powinno być mniej więcej po połowie każdego rodzaju. Następnie składamy pierożki, a brzegi dociskamy widelcem, co da dodatkowy efekt wizualny. Wierzch pierożków smarujemy rozbełtanym jajkiem oraz posypujemy pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku, przez 20 min. Po upieczeniu wykładamy na tacę, dekorujemy ziołami, które akurat mamy po ręką i serwujemy.

Przepis z bloga: Karolina dziś serwuje Przejdź do strony

Zobacz także