Filet z pstrąga w sosie chrzanowym przekładamy do miseczki, rozdrabniamy i doprawiamy solą i pieprzem oraz chrzanem, jeśli lubimy bardziej ostry farsz. Filet z pstrąga w sosie pomidorowym również rozdrabniamy i doprawiamy, wedle uznania. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Mi wyszły 3 rzędy po 5 kwadratów. Na środku każdego kwadracika układamy łyżeczkę wybranego farszu. Powinno być mniej więcej po połowie każdego rodzaju. Następnie składamy pierożki, a brzegi dociskamy widelcem, co da dodatkowy efekt wizualny. Wierzch pierożków smarujemy rozbełtanym jajkiem oraz posypujemy pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku, przez 20 min. Po upieczeniu wykładamy na tacę, dekorujemy ziołami, które akurat mamy po ręką i serwujemy.
Przepis z bloga: Karolina dziś serwuje Przejdź do strony