Graal > Przepisy > Sardynki > Pizza sardynkowo-tuńczykowa

Pizza sardynkowo-tuńczykowa

Składniki

Ciasto

  • - na dwa spody o średnicy 31 cm:
  • 25 g świeżych drożdży;
  • 1,5 szklanki ciepłej wody;
  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej;
  • łyżka oleju z awokado Greencado;
  • 3/4 łyżki cukru;
  • 1,5 łyżeczki soli;
  • garść ziarenek czarnuszki.
  • Dodatki:
  • cebula;
  • ser żółty;
  • sos pomidorowy do pizzy (szczegóły na blogu Blondynka gotuje);
  • sos czosnkowy do pizzy (szczegóły na blogu Blondynka gotuje).

- dodatki:

  • 2 puszki Graal Sardynki w sosie paprykowym 100g;
  • 2 puszki Graal Tuńczyk kawałki w sosie własnym 185g;
  • cebula;

Przygotowanie

Ciasto: Sól wsypać na jeden bok miski. Przesiać mąkę i zrobić w niej zagłębienie na cukier. Pokruszyć drożdże i wlać ciepłą wodę, jednocześnie mieszająć w taki sposób, by wymieszać drożdże i zagarniać przy tym trochę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. W momencie, gdy rozczyn podwoi objętość w początkowej fazie mieszać wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiać ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodać olej z awokado i wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Na koniec wgnieść w ciasto ziarenka czarnuszki. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować kulkę, odłożyć na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzać pięścią w ciasto, by pozbyć się powietrza. Z każdej kulki rozkręcić placek o średnicy 31 cm.
Ciasto posmarować przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Ułożyć krążki cebuli, a na nie kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i sardynki razem z sosem paprykowym. Na końcu posypać startym żółtym serem. Piec około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni.

Przepis z bloga Blondynka gotuje

Zobacz także