Do wyrobienia ciasta: wsypać sól do miski na jeden bok. Przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, w które wsypać cukier. Pokruszyć drożdże i wlać ciepłą wodę. Mieszać w taki sposób, aby wymieszać drożdże, zagarniając trochę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. W momencie, jak rozczyn podwoi swoją objętość, w początkowej fazie, mieszać wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiać ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodać olej z awokado i wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Na końcu wgnieść w ciasto ziarenka czarnuszki. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować kulkę, odłożyć na drewnianą deskę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, by pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcić w rękach placek o średnicy 31 cm.
Ciasto posmarować przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyć krążki cebuli, na nie kawałki łososia odsączonego z zalewy i ogniste pomidorki. Na końcu posypać startym żółtym serem. Pizzę piec około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni.
Przepis z bloga Blondynka gotuje Przejdź do strony