Ciasto – do miski wsypać sól, przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, do którego wsypać cukier. Pokruszyć drożdże i wlać ciepłą wodę. Mieszać w taki sposób, by wymieszać drożdże i zagarniając przy tym trochę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. W momencie, gdy rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszać wszystkie składniki łyżką, a potem wyrobić ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodać olej z awokado i wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować kulkę, odłożyć na drewnianą deskę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, by pozbyć się powietrza. Z każdej kulki rozkręcić placek o średnicy 31 cm.
Dodatki – na rozkręcony lub rozwałkowany placek pizzy wyłożyć wcześniej przygotowany sos pomidorowy do pizzy i rozsmarować po całości. Następnie wyłożyć rozmrożone i odsączone z wody warzywa, przyprawione solą, pieprzem i oregano. Ułożyć łososia odsączonego z sosu, a na koniec wyłożyć ser, starty na tarce o grubych oczkach. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego na 220-240 stopni i piec około 20 minut. Sprawdzać poziom upieczenia pizzy na bokach i spodzie ciasta.
Przepis z bloga Blondynka gotuje Przejdź do strony