Ciasto:
Nadzienie:
Drożdże rozrobić w mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek, oregano, bazylię, olej oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie odstawić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka. Przełożyć je do blaszki i podpiec w temp. 180 st C przez 15 min.
Filety z makreli wyjąć z puszki i odsączyć z oleju. W miseczce rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Podpieczone pizzerinki posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią oraz pieprzem. Na wierzch wyłożyć rozdrobnioną makrelę, następnie cebulę i piec kolejne 15 min. Na koniec pizzerinki posypać startym serem i zapiekać jeszcze parę minut, by ser się roztopił.
Przepis z bloga Kuchnia i podróże