Sałatę myjemy, osuszamy i dzielimy na liście. Pomidorki przekrawamy na połówki, a cebulę na półplasterki. Dla 4 osób – na 4 talerzach rozkładamy liście sałaty, połówki pomidorków, cebulę, oliwki i po 2 fileciki anchois. Z puszki wyjmujemy tuńczyka i rozkładamy go na sałacie. Do puszki z pozostałym olejem wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy.
W niewielkim rondlu gotujemy wodę, wlewamy 1 łyżkę octu. 1 jajko wbijamy do łyżki wazowej. Wodę z octem energicznie mieszamy, tak aby zrobił się wir i w ten wir delikatnie wpuszczamy jajko z łyżki. Białko powinno otulić żółtko. Gotujemy około 2,5-3 minuty, aż białko się zetnie. Ugotowane jajko delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sałacie. Tak samo postępujemy z pozostałymi jajkami. Możemy też ugotować jajka w specjalnych silikonowych foremkach.
Na koniec sałatkę polewamy zawartością puszki – olejem z cytryną i podajemy.