Ryż opłukać pod bieżącą wodą ciągle mieszając, aż spływająca woda będzie przejrzysta. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut do odparowania całej wody. Po ugotowaniu zostawić w garnku pod przykryciem na 15 minut. Przełożyć najlepiej do drewnianej miski.
Sos: 4 łyżki octu ryżowego połączyć z łyżką cukru i łyżeczką soli, podgrzewając na gazie do rozpuszczenia. Zalać ostudzony ryż i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Skręcanie sushi: matę bambusową owinąć przezroczystą folią spożywczą. Norii przeciąć na połowę i położyć na środek ostygły ryż. Zrobić rowek i delikatnie posmarować go pastą wasabi. Na to położyć sałatę lodową i kawałki łososia w sosie własnym. Złapać brzeg norii wraz z matą bambusową i uformować prostokąt. Brzegi norii skropić wodą, żeby się skleiły. Pokroić na centymetrowe kawałki. Podawać z sosem sojowym.
przepis z bloga Różowa kuchnia Przejdź do strony