Masa jogurtowo - jajeczna
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć grochem/fasolą lub specjalnymi kulkami i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st C (termoobieg) przez 5 minut. W tym czasie zmiksować jajka z jogurtem, doprawić solą i sokiem z cytryny. Gruszkę umyć, przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki. Podpieczone ciasto francuskie (ściągamy z niego papier i obciążenie) lekko przestudzić. Na ciasto wylać przygotowaną masę. Rozłożyć odsączonego z oleju łososia, plasterki gruszek i pokruszoną w kawałki gorgonzollę. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać w piekarniku przez kolejne 15-20 minut (do zarumienienia się brzegów i roztopienia sera). Podawać z rukolą.
Przepis z bloga U mnie w kuchn Przejdź do strony