Zachwycają się nimi restauratorzy z południa Europy. Pokochali je koneserzy modnych amerykańskich restauracji od zachodniego do wschodniego wybrzeża. Ryby w puszce to nowy trend, o którym jeszcze nie raz usłyszysz!
Nowe inspiracje z dobrze znanym składnikiem
W niektórych restauracjach podawane z namaszczeniem i w oryginalnym opakowaniu niczym kawior – ryby z puszki doczekały się docenienia przez amerykańskich, a także europejskich szefów kuchni. Bistro Can The Can w Lizbonie, bar Tincan w londyńskim Soho czy Quimet & Quimet w Barcelonie to tylko niektóre miejsca, które szybko zyskały miano kultowych. Potencjał tego zdrowego składnika o głębokim, unikatowym smaku doceniają restauratorzy, którzy poszukują nowego podejścia do znanych produktów także w USA. Ryby z puszki są coraz popularniejsze w skali globalnej. Ten trend szybko się rozwija. Począwszy od 2017 roku powstało wiele barów, restauracji, a nawet piwiarni kuszących menu pełnym ryb z puszki[1] – zauważa Monica Burton w amerykańskim magazynie „Eater”. Oto początki mody na rybne tapas – smacznej i aromatycznej przekąski, nad którą można spędzić miło czas z przyjaciółmi w przytulnej knajpce. Dodatkowy plus: charakterystyczny aromat i smak ryb z puszki dobrze współgra z winem. Rybami z puszki zachwyciła się też egzotyczna Azja – Koreańczycy, Chińczycy i Japończycy polubili w szczególności te w aromatycznych sosach dodatkowo podkreślających smak ryby. Ci ostatni, słynący z długowieczności, doceniają ją z kolei za zawartość kwasów omega-3 korzystnych przede wszystkim dla zdrowia układu krwionośnego. Niezależnie czy podążamy za modą, czy za zdrowiem, to jedno jest pewne – konsumenci będą coraz bardziej doceniać zdrowotne walory ryb z puszki.
Odkrywaj kulinarne trendy w domowym zaciszu
W Polsce trend na restauracje oparte na rybach z puszki dopiero przed nami. Patrząc na te cieszące się popularnością za granicą, można zastanawiać się nie czy, ale kiedy to się stanie. Możesz w domowym zaciszu przekonać się, że rybne tapas to interesujący pomysł na zdrową kolację w gronie bliskich, a także aromatyczny snack, którym zaskoczysz gości podczas domówki. Przygotuj ulubioną pastę z makreli Graal i nałóż ją na opiekane pieczywo, pokrojone w niewielkie kawałki. Całość podawaj z oliwkami i kieliszkiem wina. Ciekawa alternatywa: zamiast pieczywa wykorzystaj chrupkie krakersy. Jako baza tapas może spodobać ci się też bruschetta inspirowana topowym portugalskim barem Sol e Pesca serwującym ryby z puszki. Jest dziecinnie prosta w wykonaniu – chrupiące pieczywo posmaruj pesto z kolendry, ułóż na niej pieczoną paprykę i sardynki Graal.
Rybne tapas z rybami Graal to bez wątpienia więcej niż zwykła przekąska. Jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i niesamowicie apetyczna. Możesz przyrządzić ją z makreli i jaj, awokado i sardynek, śledzia i sera – i przyprawić w ulubiony sposób.
W modnych restauracjach serwujących rybne tapas w menu można znaleźć kilkadziesiąt rodzajów tej smacznej przekąski. Sprawdź sama, jak łatwo wyczarujesz jej własną wersję!
[1] Burton Monica (2019) “American Restaurants Are Finally Embracing Tinned Seafood” [w:] “Eater”. Źródło: https://www.eater.com/2019/3/20/18266026/tinned-seafood-restaurant-menus-trend-portugal (data dostępu: 13.04.2019 r.)
Cofnij