Gdy za oknem temperatura spada, warto zadbać o menu, które wzmacnia odporność, a przy tym świetnie smakuje. Długie jesienne wieczory to świetna okazja, żeby poeksperymentować w kuchni i zatroszczyć się o zdrową dietę. Jednym ze składników, których nie powinno zabraknąć w zbilansowanych posiłkach, są ryby Graal. W okresie przejściowym łatwo o przeziębienie i osłabienie odporności. Można ją skutecznie podnieść dzięki kwasom omega-3, witaminie D3 i cynkowi. Wszystkie te składniki zawierają ryby, więc można określić je mianem prawdziwych superfood. Jak wprowadzić je do swojego jesienno-zimowego menu? Oto proste i zdrowe dania na długie wieczory.
Śledzie Graal na ciepło z orzeźwiającą salsą
Śledzie wiodą prym wśród ryb, jeśli chodzi o zawartość cennych kwasów omega-3. Warto więc jeść je w różnych postaciach, na przykład sięgając po Filety ze śledzia w oleju Graal i przygotowując je na ciepło. Jak to zrobić? Wystarczy odcedzić śledzie z oleju, ułożyć je na patelni i lekko podsmażyć. Obok śledzi umieścić warzywa, zaczynając od najtwardszych, czyli od pokrojonej wcześniej cebuli i czosnku. Następnie posiekać połowę papryki i wrzucić na patelnię oraz pokroić jednego pomidora w kostkę i też dodać do reszty dania. Przyprawić szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu, odrobiną cukru trzcinowego i kilkoma kroplami soku z cytryny. Gdy podsmażone warzywa zyskają lekko kremową konsystencję, rozsmarować je na pieczywie ułożonym wcześniej na blaszce. Włożyć grzanki do piekarnika na kilka minut i zapiec. Przełożyć na talerz, dodać podsmażone śledzie i udekorować aromatyczną salsą. Można przygotowywać ją na bieżąco, gdy smażą się śledzie. Na lekką salsę składa się posiekany pomidor, pół cebuli i pół papryki. Całość warto doprawić natką pietruszki i polać oliwą z oliwek.
Lekkie pasty na chleb z ulubionymi rybami Graal
Zdrowa kolacja bez dużego nakładu czasu i wysiłku? Odpowiedź jest prosta: pasty rybne! Opcji jest naprawdę wiele, podobnie jak smaków ryb Graal. Do zdrowej i sycącej pasty można wykorzystać makrele, szproty, sardynki, śledzie, łososie czy tuńczyki Graal. Kolejnym atutem takiej kolacji jest to, że można z łatwością skomponować ją na bazie składników, które akurat znajdują się w lodówce czy spiżarni. Jednym z ciekawych pomysłów na pełnowartościowy posiłek jest pasta ze Szprota Winter w pomidorach Graal oraz pokruszonego białego sera. Oba składniki należy dobrze rozdrobnić i wymieszać. Pastę wystarczy doprawić ulubionymi przyprawami, na przykład ziołowym pieprzem, chilli czy wędzoną papryką, a następnie udekorować zieloną natką pietruszki lub koperkiem. Jedną z alternatyw może być pasta rybna z dodatkiem kiszonych ogórków. Po kiszonki warto sięgać w szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Powód: kiszonki poprawiają odporność i zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Jak zrobić pastę z rybą i ogórkami kiszonymi? To naprawdę łatwe. Wystarczy otworzyć puszkę Graalowych filetów ze śledzia z serii WILD FISH (w wodzie z solą morską), odsączyć ryby i rozdrobnić je widelcem. Następnie dodać posiekane w kostkę ogórki kiszone i czerwoną cebulę. Całość doprawić pieprzem i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Można podawać na chrupiących grzankach, pełnoziarnistym chlebie lub puszystej bagietce. Takie danie to świetny sposób, by przygotować zdrowy i szybki posiłek zawierający różne produkty wzmacniające odporność, o którą jesienią szczególnie warto zadbać.
Cofnij