Ryby prosto z morza

Porady

< zobacz pozostałe

Solenie i przyprawianie ryb

Solenie i przyprawianie ryb

Podstawową kwestią przy procesie przyprawiania ryb, jest uświadomienie sobie, iż smak dobrej, świeżej ryby powinien być dominujący w potrawie i nie należy przytłaczać go nadmierną ilością lub złym doborem przypraw.

Niezastąpionymi przyprawami, które zawsze powinny towarzyszyć każdej rybie są: sól, pieprz oraz sok z cytryny. Należy bardzo uważać w ilością soli, gdyż większość ryb ma delikatny smak i zbyt duża ilość tej przyprawy może po prostu stłumić ich naturalny smak. Solenie powinno się odbywać na chwilę przed smażeniem lub pieczeniem ryby, gdyż w przeciwnym wypadku z mięsa wytrąci się zbyt dużo wody i ryba stanie się sucha. Pieprz nadaje nutę ostrości, jednak należy używać go z rozwagą. Idealnym rodzajem tej przyprawy jest pieprz biały, który jest odrobinę delikatniejszy. Ostatnią przyprawą, która podkreśla doskonały smak mięsa ryby jest sok z cytryny. Można nim delikatnie skropić surową rybę jak i już przygotowaną na chwilę przed podaniem. Cytryna podkreśla świeżość ryby oraz nadaje ciekawego aromatu.

Ryby doskonale komponują się również z innymi przyprawami i ziołami jak koperek, pietruszka, bazylia, estragon, szafran i wieloma innymi, które uwydatniają jej naturalny smak.