18 grudnia 2018 | Porady

SOLENIE I PRZYPRAWIANIE RYB

Jak przyprawić rybę?

Podstawową kwestią przy procesie przyprawiania ryb, jest uświadomienie sobie, iż smak dobrej, świeżej ryby powinien być dominujący w potrawie i nie należy przytłaczać go nadmierną ilością lub złym doborem przypraw.

Przyprawy do ryb

Niezastąpionymi przyprawami, które zawsze powinny towarzyszyć każdej rybie są: sól, pieprz oraz sok z cytryny. Należy bardzo uważać w ilością soli, gdyż większość ryb ma delikatny smak i zbyt duża ilość tej przyprawy może po prostu stłumić ich naturalny smak. Solenie powinno się odbywać na chwilę przed smażeniem lub pieczeniem ryby, gdyż w przeciwnym wypadku z mięsa wytrąci się zbyt dużo wody i ryba stanie się sucha. Pieprz nadaje nutę ostrości, jednak należy używać go z rozwagą. Idealnym rodzajem tej przyprawy jest pieprz biały, który jest odrobinę delikatniejszy. Ostatnią przyprawą, która podkreśla doskonały smak mięsa ryby jest sok z cytryny. Można nim delikatnie skropić surową rybę jak i już przygotowaną na chwilę przed podaniem. Cytryna podkreśla świeżość ryby oraz nadaje ciekawego aromatu.

Zioła do ryb

Ryby doskonale komponują się również z innymi przyprawami i ziołami jak koperek, pietruszka, bazylia, estragon, szafran i wieloma innymi, które uwydatniają jej naturalny smak.


Cofnij

Pozostałe aktualności

14 maja 2021

Konkurs #GraalowaPosiadówka

Uwaga, uwaga! Na Graalowym Facebooku wystartował przepyszny konkurs. Kliknij, aby poznać szczegóły.

czytaj więcej

15 lutego 2021

E-book „Jedz ryby Graal 3 razy w tygodniu”

Graalowy e-book to 12 rybnych przepisów na śniadania, obiady i kolacje. Pobierz za darmo!

czytaj więcej

18 grudnia 2020

E-book #PrzyGotujŚwięta z Graalem

Potrzebujesz inspiracji na świąteczne potrawy? Przygotuj święta z Graalem! Pobierz e-book i poznaj receptury na rybne dania.

czytaj więcej