18 grudnia 2018 | Porady

SOLENIE I PRZYPRAWIANIE RYB

Jak przyprawić rybę?

Podstawową kwestią przy procesie przyprawiania ryb, jest uświadomienie sobie, iż smak dobrej, świeżej ryby powinien być dominujący w potrawie i nie należy przytłaczać go nadmierną ilością lub złym doborem przypraw.

Przyprawy do ryb

Niezastąpionymi przyprawami, które zawsze powinny towarzyszyć każdej rybie są: sól, pieprz oraz sok z cytryny. Należy bardzo uważać w ilością soli, gdyż większość ryb ma delikatny smak i zbyt duża ilość tej przyprawy może po prostu stłumić ich naturalny smak. Solenie powinno się odbywać na chwilę przed smażeniem lub pieczeniem ryby, gdyż w przeciwnym wypadku z mięsa wytrąci się zbyt dużo wody i ryba stanie się sucha. Pieprz nadaje nutę ostrości, jednak należy używać go z rozwagą. Idealnym rodzajem tej przyprawy jest pieprz biały, który jest odrobinę delikatniejszy. Ostatnią przyprawą, która podkreśla doskonały smak mięsa ryby jest sok z cytryny. Można nim delikatnie skropić surową rybę jak i już przygotowaną na chwilę przed podaniem. Cytryna podkreśla świeżość ryby oraz nadaje ciekawego aromatu.

Zioła do ryb

Ryby doskonale komponują się również z innymi przyprawami i ziołami jak koperek, pietruszka, bazylia, estragon, szafran i wieloma innymi, które uwydatniają jej naturalny smak.


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej