18 December 2018 | Porady

SOLENIE I PRZYPRAWIANIE RYB

Jak przyprawić rybę?

Podstawową kwestią przy procesie przyprawiania ryb, jest uświadomienie sobie, iż smak dobrej, świeżej ryby powinien być dominujący w potrawie i nie należy przytłaczać go nadmierną ilością lub złym doborem przypraw.

Przyprawy do ryb

Niezastąpionymi przyprawami, które zawsze powinny towarzyszyć każdej rybie są: sól, pieprz oraz sok z cytryny. Należy bardzo uważać w ilością soli, gdyż większość ryb ma delikatny smak i zbyt duża ilość tej przyprawy może po prostu stłumić ich naturalny smak. Solenie powinno się odbywać na chwilę przed smażeniem lub pieczeniem ryby, gdyż w przeciwnym wypadku z mięsa wytrąci się zbyt dużo wody i ryba stanie się sucha. Pieprz nadaje nutę ostrości, jednak należy używać go z rozwagą. Idealnym rodzajem tej przyprawy jest pieprz biały, który jest odrobinę delikatniejszy. Ostatnią przyprawą, która podkreśla doskonały smak mięsa ryby jest sok z cytryny. Można nim delikatnie skropić surową rybę jak i już przygotowaną na chwilę przed podaniem. Cytryna podkreśla świeżość ryby oraz nadaje ciekawego aromatu.

Zioła do ryb

Ryby doskonale komponują się również z innymi przyprawami i ziołami jak koperek, pietruszka, bazylia, estragon, szafran i wieloma innymi, które uwydatniają jej naturalny smak.


Cofnij

More news

14 September 2020

Graal w Rytmie Nagród!

Kup dowolne produkty Graal za min. 10 zł i zachowaj paragon.

read more

3 September 2020

Comfort food – zdrowe jedzenie na poprawę nastroju z Graal

Comfort food to jedzenie inspirowane wspomnieniami. Przywołuje wyjątkowe chwile i osoby, poprawia nastrój i dodaje energii. Czy comfort food może być zdrowe? Graal udowadnia, że tak!

read more

12 August 2020

Szukaj ryb w wodnej zalewie

Bo rybka lubi pływać. I niekoniecznie w tłustej śmietanie czy oleju albo bardzo popularnym sosie pomidorowym. Ryby w wodnej zalewie, które pojawiły się w nowej linii produktów Graal, są zdrowsze i dają  większe możliwości eksperymentowania w kuchni. 

read more