Ryby prosto z morza

Przepisy na filety śledziowe

< zobacz pozostałe

Sałatka śledziowo-buraczkowa

Sałatka śledziowo-buraczkowa

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 buraczek
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 puszki śledzia GRAAL w zalewie olejowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • dodatkowo ciemne oliwki, natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy studzimy i obieramy. Jajka i cebulę obieramy i wszystko kroimy w małą kostkę (zostawiamy kawałek buraczka do ozdoby).

2. Do miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy odcedzony groszek, śledzie z puszki przyprawy oraz musztardę i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Na podłużny półmisek wykładamy sałatkę, smarujemy ją na wierzchu majonezem. Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy z oliwek i gdzie nie gdzie dokładamy kawałki marchewki.

4. Ogon robimy z natki pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego.

http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/2016/12/saatka-sledziowa-jest-nie-zastapiona-na.html