Ryby prosto z morza

Przepisy na łososia

< zobacz pozostałe

Pasta z łososia, soczewicy i suszonych pomidorów na tartaletkach

Pasta z łososia, soczewicy i suszonych pomidorów na tartaletkach

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 380 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 8-10 łyżek bardzo zimnej wody

 

Składniki na pastę z łososia:

Przygotowanie:

Przygotowanie babeczek:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Tartaletki o na ok. 30 minut chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.

 

Przygotowanie pasty:

Łososia w oleju i sosie własnym odsączamy z zalewy. Tak samo soczewicę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, oliwki i suszone pomidorki w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i ketchup i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowaną pastą napełniamy tartaletki.

Przepis i zdjęcia znajdziecie na blogu :

http://kuchnia-marty.pl/pasta-z-lososia-soczewicy-i-suszonych-pomidorow-na-tartaletkach/