Graal > Przepisy > Łosoś > Pasta z łososia, soczewicy i suszonych pomidorów na tartaletkach

Pasta z łososia, soczewicy i suszonych pomidorów na tartaletkach

Components

Ciasto:

  • 380 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 8-10 łyżek bardzo zimnej wody

Pasta z łososia:

  • 1 puszka łososia kawałki w oleju GRAAL (150 g)
  • 2 puszki łososia kawałki w sosie własnym GRAAL (2×150 g)
  • 1 puszka soczewicy konserwowej (ok. 400-425 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 8-10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 garść ciemnych oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki majonezu

Preparation

Przygotowanie babeczek:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Tartaletki o na ok. 30 minut chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.

Przygotowanie pasty:

Łososia w oleju i sosie własnym odsączamy z zalewy. Tak samo soczewicę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, oliwki i suszone pomidorki w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i ketchup i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowaną pastą napełniamy tartaletki.

Przepis i zdjęcia znajdziecie na blogu : Przejdź do strony