Ryby prosto z morza

Przepisy na tuńczyka

< zobacz pozostałe

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka 170 g w oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoiczek tartego selera
  • 100 g żółtego sera, startego na tarce jarzynowej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
  • pomidorki, wiśnie do ozdoby

Przygotowanie:

Z ugotowanych jajek oddzielamy białka od żółtek, białka ścieramy na tarce jarzynowej a żółtka rozdrabniamy widelcem. Tuńczyka, seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. W większej szklanej misce lub dwóch średnich układamy równomiernie warstwy w następującej kolejności.

Białko, kukurydza, doprawiamy do smaku i smarujemy porcją majonezu. Na to tuńczyk, również doprawiamy, na to wyciśnięty seler, tarty ser żółty, majonez, szczypior i rozdrobnione żółtka. Sałatkę dekorujemy według uznania. Ja użyłam do ozdoby pomidorki koktajlowe, wiśnie, kiełki oraz czerwoną cebulę.
Sałatkę przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzoną.

Przepis z bloga: Kulinarne fantazje Marioli