Ryba z puszki to wiele korzyści! Powód: zawiera cenne kwasy omega, pomaga utrzymać właściwy poziom „dobrego cholesterolu”, działa przeciwnowotworowo i jest łatwa w użyciu. Zdrowotny potencjał tego produktu sprawia, że ryby znajdują się coraz wyżej na kulinarnej liście przebojów!
Szybki sposób na przekąskę
Dietetycy są zgodni – ryby to podstawa zdrowej diety i cenne źródło zdrowych tłuszczów. Najlepszym dowodem jest imponujące zdrowie Eskimosów. Dzięki opartej na rybach diecie populacja ta jest aż dziewięciokrotnie mniej narażona na śmierć z powodu chorób serca niż typowy Europejczyk czy Amerykanin. W polskich warunkach eskimoskie przysmaki to jednak abstrakcja, a dostęp do świeżych ryb wciąż z różnych powodów bywa ograniczony. Wysoka cena czy duża odległość od miejsc połowów to tylko niektóre przyczyny, dla których świeża ryba bywa wypierana przez tę z konserwowaną. Tę ostatnią niektórzy wciąż wspominają z rozrzewnieniem – pierwsze wyjazdy pod namiot, kanapki z kultowym paprykarzem szczecińskim i zew młodzieńczej wolności. Dziś ryba konserwowa to wiele możliwości tworzenia niecodziennych przekąsek, a nawet baza wyrafinowanych dań.
Rybne tapas – nowy trend w kuchni
Ryba konserwowa to znakomity pomysł na pyszną i zdrową przekąskę, którą warto przetestować zarówno w klasycznym, jak i nowatorskim wydaniu. Z pewnością pozytywnie zaskoczysz swoich domowników lub gości, podając im rybną wariację na temat hiszpańskiego tapas. Te małe, apetyczne przekąski możesz zaserwować na pokrojonej w kromki bagietce, aromatycznych grzankach lub chrupkich krakersach. Wystarczy, że położysz na wierzchu pastę z sardynek, natki pietruszki i pomidorów, przyprawioną pieprzem i sokiem z cytryny. Ciekawą alternatywą może okazać się łosoś konserwowy w sosie własnym, urozmaicony świeżym szpinakiem, dojrzałym mango, odrobiną chilli i kilkoma kroplami oliwy.
Ryba konserwowa = omega 3
Co z wartościami odżywczymi ryby konserwowej? Thomas Lee z Uniwersytetu Medycznego Harvarda rozwiewa wszelkie wątpliwości. „Ryba konserwowa jest takim samym źródłem kwasów omega 3, jak świeże. Czasami wartość konserwy bywa pod tym względem nawet wyższa. Warto zaznaczyć, że kwasy omega to substancje niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu krwionośnego” – mówi Lee. Naukowiec zwraca jednak uwagę na zalewę. „O ile to możliwe, warto wybierać ryby w sosie własnym, czyli zalewane wodą. Ponieważ woda i olej nie łączą się, kwasy omega 3 pozostają w rybie. Kiedy jest ona zalewana olejem, część cennych kwasów przenika do oleju”.
Ryby konserwowe to bez wątpienia dobry sposób, by urozmaicić codzienną dietę i na nowo spojrzeć na dobrze znane produkty. Apetyczne tapas to jedna z wielu opcji, dzięki którym znany produkt zyskuje inspirujący wymiar!
Cofnij