17 kwietnia 2019 |

Konserwa rybna. Będzie nowy hit wśród zdrowych przekąsek?

Ryba z puszki to wiele korzyści! Powód: zawiera cenne kwasy omega, pomaga utrzymać właściwy poziom „dobrego cholesterolu”, działa przeciwnowotworowo i jest łatwa w użyciu. Zdrowotny potencjał tego produktu sprawia, że ryby znajdują się coraz wyżej na kulinarnej liście przebojów!

Szybki sposób na przekąskę

Dietetycy są zgodni – ryby to podstawa zdrowej diety i cenne źródło zdrowych tłuszczów. Najlepszym dowodem jest imponujące zdrowie Eskimosów. Dzięki opartej na rybach diecie populacja ta jest aż dziewięciokrotnie mniej narażona na śmierć z powodu chorób serca niż typowy Europejczyk czy Amerykanin. W polskich warunkach eskimoskie przysmaki to jednak abstrakcja, a dostęp do świeżych ryb wciąż z różnych powodów bywa ograniczony. Wysoka cena czy duża odległość od miejsc połowów to tylko niektóre przyczyny, dla których świeża ryba bywa wypierana przez tę z konserwowaną. Tę ostatnią niektórzy wciąż wspominają z rozrzewnieniem – pierwsze wyjazdy pod namiot, kanapki z kultowym paprykarzem szczecińskim i zew młodzieńczej wolności. Dziś ryba konserwowa to wiele możliwości tworzenia niecodziennych przekąsek, a nawet baza wyrafinowanych dań.

Rybne tapas – nowy trend w kuchni

Ryba konserwowa to znakomity pomysł na pyszną i zdrową przekąskę, którą warto przetestować zarówno w klasycznym, jak i nowatorskim wydaniu. Z pewnością pozytywnie zaskoczysz swoich domowników lub gości, podając im rybną wariację na temat hiszpańskiego tapas. Te małe, apetyczne przekąski możesz zaserwować na pokrojonej w kromki bagietce, aromatycznych grzankach lub chrupkich krakersach. Wystarczy, że położysz na wierzchu pastę z sardynek, natki pietruszki i pomidorów, przyprawioną pieprzem i sokiem z cytryny. Ciekawą alternatywą może okazać się łosoś konserwowy w sosie własnym, urozmaicony świeżym szpinakiem, dojrzałym mango, odrobiną chilli i kilkoma kroplami oliwy.

Ryba konserwowa = omega 3

Co z wartościami odżywczymi ryby konserwowej? Thomas Lee z Uniwersytetu Medycznego Harvarda rozwiewa wszelkie wątpliwości. „Ryba konserwowa jest takim samym źródłem kwasów omega 3, jak świeże. Czasami wartość konserwy bywa pod tym względem nawet wyższa. Warto zaznaczyć, że kwasy omega to substancje niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu krwionośnego” – mówi Lee. Naukowiec zwraca jednak uwagę na zalewę. „O ile to możliwe, warto wybierać ryby w sosie własnym, czyli zalewane wodą. Ponieważ woda i olej nie łączą się, kwasy omega 3 pozostają w rybie. Kiedy jest ona zalewana olejem, część cennych kwasów przenika do oleju”.

Ryby konserwowe to bez wątpienia dobry sposób, by urozmaicić codzienną dietę i na nowo spojrzeć na dobrze znane produkty. Apetyczne tapas to jedna z wielu opcji, dzięki którym znany produkt zyskuje inspirujący wymiar!


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej