Ryby w puszce bez konserwantów – w czym tkwi sekret?
Najczęściej zdrowe jedzenie kojarzy się z tym, które szybko traci ważność ze względu na krótkoterminową świeżość. Nie zawsze tak jednak jest. Czy wiesz na przykład, czemu ryba z puszki zawdzięcza długi termin przydatności? Być może pierwsze, co przyszło ci do głowy, to konserwanty. Prawda jest jednak inna. Ryby w puszce nie potrzebują ich ze względu na sposób obróbki termicznej. Specjalnie opracowany proces sterylizacji w wysokiej temperaturze, a także szczelne, hermetyczne zamknięcie sprawiają, że ryba długo zachowuje świeżość. Sekretem jest także to, że podczas produkcji puszek rybnych Graal wykorzystuje się podwyższone ciśnienie. Efekt: zdrowe jedzenie bez konserwantów i zbędnej chemii.
Pobudź trawienie!
Wiesz już, że ryby w puszce nie zawierają konserwantów. Po prostu ich nie potrzebują. Puszka rybna jest sposobem przechowywania żywności samym w sobie. Na tym jednak nie koniec pozytywów ryby z puszki. Jeśli chcesz pobudzić trawienie, znajdziesz sprzymierzeńców wśród tłustych ryb, takich jak łosoś, sardynki czy makrela. Są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: EPA czy DHA. Kwasy te odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Nawilżają układ pokarmowy i sprawiają, że trawienie przebiega sprawniej. Mogą też zmniejszać stany zapalne i wzmacniać ścianki jelit. Takie działanie chroni z kolei przed występowaniem chorób układu trawiennego[1]. Masz ochotę sama przetestować, jak ryby wpływają na układ trawienny? Sięgnij na przykład po Sardynki w oleju roślinnym lub Filety z makreli w sosie musztardowym z chrzanem Graal.
Dbasz o linię? Jedz ryby w wodnej zalewie!
Chcesz zgubić kilka kilogramów? A może zależy ci na utrzymaniu obecnej wagi? Jeśli dbasz o linię, sięgaj po ryby w wodnej zalewie lub te w lekkich sosach. Jeśli chodzi o ryby w oleju, pamiętaj natomiast, że choć zawierają nieco więcej kilokalorii, dostarczają ci także przyjazny dla twojego serca tłuszcz. Mowa o olejach roślinnych, które również zawierają cenne kwasy tłuszczowe. Czy wiesz, że jedzenie ryb ogranicza łaknienie? Ze względu na zawartość białka w rybie długo towarzyszy ci uczucie sytości. Chcesz się o tym przekonać? Dobrym pomysłem jest Tuńczyk w sosie własnym Graal.
Ryby z puszki to dobry wybór, gdy zależy ci na zdrowej i lekkostrawnej diecie. Wśród propozycji Graal znajdziesz ryby w wodnej zalewie, oleju, a także różnorodnych sosach oraz wzbogacone rozmaitymi przyprawami takimi jak pieprz czy ostra papryka. Bez trudu wybierzesz więc te, które najlepiej pasują do twojej diety i sposobu na życie!
[1] Forge Arabella (2014) “10 foods to boost your digestion”. Źródło: https://www.goodfood.com.au/good-food/10-foods-to-boost-your-digestion-20141119-11polq (data dostępu: 23.05.2019 r.)
Cofnij