Pstrąga w sosie zmiksować przy użyciu blendera. Paprykę i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić do ryby i wymieszać. Jeżeli chcemy paszteciki z pikantnym farszem- dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Doprawić solą, pieprzem i sporą szczyptą suszonego cząbru. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Część dodać do farszu, zostawiając około dwóch łyżek do posmarowania rogalików. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na końcu krótszego boku ułożyć porcję farszu i zawinąć. Uformować w kształt rogalika. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C (górna i dolna grzałka) i zapiekać przez 20-25 minut do zarumieniania. Podawać na zimno, jako przekąskę.