Niektóre gatunki ryb cechują się tym, iż mają wyczuwalny posmak mułu. Nie jest to przyjemny aromat i z pewnością psuje on znakomity, naturalny smak ryby. Istnieje kilka metod, które mogą ułatwić pozbycie się tego charakterystycznego posmaku, jednak zawsze należy rozpocząć od dokładnego umycia ryby pod zimną bieżącą wodą.
Ryba w mleku
Zanurzenie świeżej ryby w mleku, skutecznie pomaga w pozbyciu się niechcianego aromatu. Dokładnie przygotowaną rybę, jeszcze przed przyprawianiem, należy zamoczyć w zimnym mleku i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem należy ją dokładnie osuszyć.
Ryba w cebuli
Inną metodą jest obłożenie ryby cebulą, która wyciąga nieprzyjemny zapach. Należy pokroić cebulę na plastry, ułożyć je na rybie i pozostawić na 2-3 godziny.
Ostatnią metodą jest obfite skropienie sokiem z cytryny, co najmniej na godzinę przed przygotowywaniem ryby.
Cofnij