8 grudnia 2018 | Porady

JAK ZLIKWIDOWAĆ POSMAK MUŁU?

Niektóre gatunki ryb cechują się tym, iż mają wyczuwalny posmak mułu. Nie jest to przyjemny aromat i z pewnością psuje on znakomity, naturalny smak ryby. Istnieje kilka metod, które mogą ułatwić pozbycie się tego charakterystycznego posmaku, jednak zawsze należy rozpocząć od dokładnego umycia ryby pod zimną bieżącą wodą.

Ryba w mleku

Zanurzenie świeżej ryby w mleku, skutecznie pomaga w pozbyciu się niechcianego aromatu. Dokładnie przygotowaną rybę, jeszcze przed przyprawianiem, należy zamoczyć w zimnym mleku i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem należy ją dokładnie osuszyć.

Ryba w cebuli

Inną metodą jest obłożenie ryby cebulą, która wyciąga nieprzyjemny zapach. Należy pokroić cebulę na plastry,  ułożyć je na rybie i pozostawić na 2-3 godziny.

Ostatnią metodą jest obfite skropienie sokiem z cytryny, co najmniej na godzinę przed przygotowywaniem ryby.


Cofnij

Pozostałe aktualności

21 marca 2022

Wiosenny konkurs Graal – WYGRAJ ROWER

WYGRAJ ROWER z Graal 🚲

czytaj więcej

7 marca 2022

Super Marka 2022 🏆

SUPER MARKA 2022 – Jakość, Zaufanie, Renoma w kategorii: Produkty i przetwory z ryb  – dla Graal

czytaj więcej

4 marca 2022

Polska Dobra Marka 2022 🏆

Graal znów doceniony! Tym razem zostaliśmy wyróżnieni tytułem Polska Dobra Marka 2022

czytaj więcej