8 grudnia 2018 | Porady

JAK ZLIKWIDOWAĆ POSMAK MUŁU?

Niektóre gatunki ryb cechują się tym, iż mają wyczuwalny posmak mułu. Nie jest to przyjemny aromat i z pewnością psuje on znakomity, naturalny smak ryby. Istnieje kilka metod, które mogą ułatwić pozbycie się tego charakterystycznego posmaku, jednak zawsze należy rozpocząć od dokładnego umycia ryby pod zimną bieżącą wodą.

Ryba w mleku

Zanurzenie świeżej ryby w mleku, skutecznie pomaga w pozbyciu się niechcianego aromatu. Dokładnie przygotowaną rybę, jeszcze przed przyprawianiem, należy zamoczyć w zimnym mleku i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem należy ją dokładnie osuszyć.

Ryba w cebuli

Inną metodą jest obłożenie ryby cebulą, która wyciąga nieprzyjemny zapach. Należy pokroić cebulę na plastry,  ułożyć je na rybie i pozostawić na 2-3 godziny.

Ostatnią metodą jest obfite skropienie sokiem z cytryny, co najmniej na godzinę przed przygotowywaniem ryby.


Cofnij

Pozostałe aktualności

14 maja 2021

Konkurs #GraalowaPosiadówka

Uwaga, uwaga! Na Graalowym Facebooku wystartował przepyszny konkurs. Kliknij, aby poznać szczegóły.

czytaj więcej

15 lutego 2021

E-book „Jedz ryby Graal 3 razy w tygodniu”

Graalowy e-book to 12 rybnych przepisów na śniadania, obiady i kolacje. Pobierz za darmo!

czytaj więcej

18 grudnia 2020

E-book #PrzyGotujŚwięta z Graalem

Potrzebujesz inspiracji na świąteczne potrawy? Przygotuj święta z Graalem! Pobierz e-book i poznaj receptury na rybne dania.

czytaj więcej