8 grudnia 2018 | Porady

JAK ZLIKWIDOWAĆ POSMAK MUŁU?

Niektóre gatunki ryb cechują się tym, iż mają wyczuwalny posmak mułu. Nie jest to przyjemny aromat i z pewnością psuje on znakomity, naturalny smak ryby. Istnieje kilka metod, które mogą ułatwić pozbycie się tego charakterystycznego posmaku, jednak zawsze należy rozpocząć od dokładnego umycia ryby pod zimną bieżącą wodą.

Ryba w mleku

Zanurzenie świeżej ryby w mleku, skutecznie pomaga w pozbyciu się niechcianego aromatu. Dokładnie przygotowaną rybę, jeszcze przed przyprawianiem, należy zamoczyć w zimnym mleku i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem należy ją dokładnie osuszyć.

Ryba w cebuli

Inną metodą jest obłożenie ryby cebulą, która wyciąga nieprzyjemny zapach. Należy pokroić cebulę na plastry,  ułożyć je na rybie i pozostawić na 2-3 godziny.

Ostatnią metodą jest obfite skropienie sokiem z cytryny, co najmniej na godzinę przed przygotowywaniem ryby.


Cofnij

Pozostałe aktualności

15 listopada 2022

Graal w rytmie życia, w rytmie SinatraWay

Graal – mecenasem spektaklu Sinatra Way!

czytaj więcej

10 października 2022

Wygraj 50 000zł z Graal! 🤑

Kup produkty Graal i dołącz do loterii!

czytaj więcej

25 lipca 2022

Graal wspiera edukację wraz z MSC

Podziękowania dla GK Graal za wsparcie kampanii edukacyjnej MSC

czytaj więcej