1. WYTRAWNY TORT Z RYBĄ GRAAL – EFEKTOWNE DANIE BEZ PIECZENIA
Posiłek, który prezentuje się spektakularnie, nie musi być czasochłonny. Dowód: wytrawny tort rybny z pieczywem tostowym i Tuńczykiem kawałki w sosie własnym Graal. Jak go przyrządzić? To naprawdę łatwe. Puszkę Tuńczyk kawałki w sosie własnym Graal wystarczy odsączyć, a następnie wymieszać z posiekanymi świeżymi ziołami takimi jak koperek czy natka pietruszki. Następnie zetrzeć na tarce jajka ugotowane na twardo. Doprawić solą i pieprzem. Masę należy podzielić na cztery części, którymi będzie przekładany wytrawny tort. Aby go przygotować, na tacy trzeba ułożyć kromki chleba tostowego, a następnie posmarować je rybną masą. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę pieczywa i ponownie nanieść farsz z tuńczyka. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników.
To danie warto przygotować dzień przed przyjęciem gości. Wytrawny tort smakuje najlepiej po spędzeniu nocy w lodówce. Przed podaniem można posmarować jego wierzch i boki majonezem, a następnie udekorować, na przykład pokrojonym ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi czy kolorową papryką.
2. RYBNY TORT KANAPKOWY – MAKSIMUM EFEKTU, MINIMUM WYSIŁKU
Do przyrządzenia wytrawnego tortu rybnego można wykorzystać również duży, okrągły bochenek chleba. Ta wersja tortu przekładana jest dwoma rodzajami masy: rybną i pomidorową. Tę pierwszą z łatwością przygotujesz z ulubionych ryb Graal. Możesz sięgnąć na przykład po puszkę Szprot Winter w oleju Graal. Ryby należy przełożyć do naczynia, rozdrobnić, dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać z majonezem lub jogurtem naturalnym na gładką masę. Do przygotowania pasty pomidorowej potrzeba suszonych pomidorów, pestek słonecznika, soli, pieprzu i kilku łyżek oleju. Należy zmiksować składniki na jednolitą masę.
Gdy poszczególne części tortu są gotowe, czas złożyć je efektowną całość. Należy odkroić górną część chleba, a pozostałość bochenka podzielić na trzy plastry. Na dolnym plastrze rozsmaruj pastą pomidorową. Przełóż kolejną warstwą chleba, a na niej rozprowadź masę ze szprotkami Graal. Następnie ułóż ostatni plaster chleba, a na jego wierzchu rozsmaruj dowolny śmietankowy serek. Możesz pokryć nim również boki wytrawnego tortu. Całość udekoruj oliwkami, natką pietruszki, kaparami i pomidorami. Trick: możesz wykorzystać rękaw cukierniczy, wypełnić go jedną z past i stworzyć efektowną dekorację.
3. A MOŻE WARSTWOWA SAŁATKA? WYTRAWNY TORT RYBNY BEZ PIECZYWA
Efekt warstwowego dania można osiągnąć nie tylko z wykorzystaniem pieczywa. Sałatka to również znakomity sposób na wytrawny tort. Wystarczy podać ją w niecodzienny sposób w dużym szklanym naczyniu, w którym będzie widać kolorowe warstwy dania. Jedno jest pewne: domownicy i goście docenią twoją inwencję. Jakie składniki najlepiej zaprezentują się w warstwowej sałatce rybnej? Przygotuj puszkę Tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal, kilka pokrojonych jajek na twardo, groszek konserwowy i kukurydzę, posiekaną cebulkę dymkę i żółty ser starty na tarce. Poszczególne składniki należy układać warstwowo.
Poziomy warto przekładać też sosem, na przykład na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu przyprawionego musztardą, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciekawą alternatywą dla dużego naczynia mogą być pucharki lub małe miseczki.
Cofnij