19 listopada 2020 | Graal

Kwasy omega-3 kontra stres – kto wygrywa?

Nie byłoby w nim wiele złego, gdyby nie fakt, że nadmierny i przewlekły stres bardzo negatywnie oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu. Powinniśmy przeciwdziałać temu już od początku, gdy odczuwamy zbyt duże zmęczenie, osłabienie, niechęć do działania.

 

W jaki sposób stres może zaburzać pracę organizmu?

– zwiększa podatność organizmu na infekcje, gdyż wpływa na obniżenie odporności,

– aktywuje więcej cytokin prozapalnych, w wyniku czego w organizmie łatwiej o procesy zapalne,

– wpływa na rozwój chorób takich, jak depresja, zaburzenia lękowe, schizofrenia, choroby neurodegeneracyjne,

– zaburza rytm dnia i nocy, powoduje problemy ze snem,

– wpływa na funkcjonowanie układu hormonalnego poprzez zaburzenie pracy tarczycy i narządów płciowych, gdyż kortyzol – hormon stresu – w pewnym stopniu „walczy” o miejsce na receptorach komórkowych z innego rodzaju hormonami.

To tylko kilka ze związków pomiędzy stresem a zdrowiem organizmu. Nie jest zbyt kolorowo, prawda? 

 

Jak przeciwdziałać stresowi dietą?

Wiele badań nad dietą „antystresową” potwierdza, że kluczowymi składnikami w żywności, które mogą w pewien sposób redukować wpływ przewlekłego stresu na funkcjonowanie organizmu, są:

– witaminy z grupy B,

– magnez,

– aminokwas – tryptofan,

– kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe).

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcji ośrodkowego układu nerwowego. To rodzaj tłuszczy, które jesteśmy niejako zmuszeni przez naturę przyjmować z dietą, ponieważ ludzki organizm nie potrafi sam ich syntetyzować. Wykazano już niejednokrotnie, że niedobory żywieniowe WKT omega-3 w krytycznych okresach rozwojowych (na przykład po urodzeniu czy też w trakcie rozwoju dziecka) mogą prowadzić do upośledzenia licznych procesów związanych z układem nerwowym, co może skutkować zaburzeniami przetwarzania informacji w okresie rozwojowym i upośledzenia funkcji poznawczych w późniejszym wieku. Dlaczego mówimy o tym w kontekście stresu? Ponieważ narażenie na przewlekły stres jeszcze bardziej potęguje zaburzenia związane z funkcjonowaniem układu nerwowego!

Warto dodać też, że kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie antydepresyjne, biorąc udział w budowie dopaminy i serotoniny – najważniejszych neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za nasze dobre samopoczucie i motywację do działania. Każdy z nas chyba zna to uczucie, gdy pod wpływem dużego stresu nie tylko pogarsza się nam nastrój, ale jednocześnie znacznie spada chęć do życia, wykonywania codziennych, piętrzących się obowiązków. Gdy w organizmie brakuje omega-3, te przykre dolegliwości mogą się jeszcze bardziej intensyfikować.

 

Ile omega-3 i skąd?

Głównym źródłem omega-3 dla człowieka powinna być dieta. Dopiero wówczas, gdy zapotrzebowanie na ten składnik jest wyższe (np. w przebiegu chorób związanych ze stanem zapalnym organizmu), można przemyśleć włączenie suplementacji. Natomiast przede wszystkim powinniśmy celować w naturalne źródła kwasów omega-3, które stanowią ryby i owoce morza. Na uwagę zasługują zwłaszcza ryby morskie między innymi makrela, łosoś, śledź i sardela, zawierające najwięcej tłuszczu, w tym – wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczą 2 porcje ryb tygodniowo (jedna porcja to 100-200 g), by dostarczyć sobie rekomendowanej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (w tym około 250 mg głównego wielonienasyconego kwasu tłuszczowego – kwasu dokozaheksaenowego, DHA). Tylko tyle wystarczy, żeby w znacznym stopniu uchronić organizm przed szkodliwym wpływem stresu, którego działaniu na co dzień go poddajemy.

 

Dlaczego ryby to najlepsze źródło omega-3?

Gromadzą one kwasy tłuszczowe w swoim organizmie z pobieranego fitoplanktonu i zooplanktonu, zasobnego w mikroalgi wytwarzające… kwasy omega-3.

Warto podkreślić, że aby dostarczyć sobie odpowiednich ilości omega-3 z ryb i owoców morza, nie musimy spożywać tylko ryb świeżych – gotowanych, pieczonych czy grillowanych. Równie odżywcze będą też ryby puszkowane. Nowoczesna technologia opakowania i produkcji powoduje, że tak przygotowany produkt wcale nie zawiera mniejszej ilości witamin, składników odżywczych i omega-3 i jakością dorównuje świeżej rybie. Ponadto jest w pełni bezpieczny i wolny od zanieczyszczeń związanych z rodzajem materiału używanego do puszkowania. Tym bardziej, gdy nie masz czasu, przytłacza Cię praca, nie masz chęci na gotowanie – sięgaj śmiało po ryby z puszki i w ten sposób dostarczaj sobie niezbędnego składnika, jakim są tłuszcze z rodziny omega-3.


Cofnij

Pozostałe aktualności

12 września 2024

Wygrana w plebiscycie na najlepszy produkt MSC 2024!

Z ogromnym zaszczytem, informujemy, iż nasz produkt Graal Tuńczyk w sosie własnym 170g zdobył nagrodę MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024! Dziękujemy za ten wyraz docenienia naszych wysiłków na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa. Nagroda MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024 potwierdza, iż warto nieustannie wspierać i kształtować codzienne, odpowiedzialne wybory […]

czytaj więcej

5 lipca 2024

Plebiscyt MSC 2024 – zagłosuj na naszego tuńczyka!

Plebiscyt na najlepszy produkt MSC 2024 ruszył, a nasz pakt z Oceanem nieustannie trwa! Dokonaj odpowiedzialnego wyboru i głosuj na tuńczyka MSC Graal 🐟 To najlepszy wybór i krok w lepszą przyszłość dla oceanów i nas wszystkich! Zapraszamy Was serdecznie do głosowania, plebiscyt trwa aż do 12 sierpnia. Dodatkowo w plebiscycie można wygrać wspaniałe nagrody, […]

czytaj więcej

7 czerwca 2024

Konkurs Dzień Oceanów z Graalem

Świętuj Światowy Dzień Oceanów z Graalem! Weź udział w konkursie wygraj wspaniałe nagrody, w tym deskę SUP PRO! Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: jak Tuńczyk obchodziłby Światowy Dzień Oceanów? Szczegóły znajdziesz pod postem konkursowym naszym Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin konkursu „Światowy Dzień Oceanów z Graalem” § 1 Zasady ogólne 1. Niniejszy regulamin (zwany dalej „Regulaminem”) […]

czytaj więcej