Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Spaghetti aglio olio z makrelą i świeżą rukolą
Makrelę wyjmujemy z puszki tak aby pozostały jak największe kawałki ryby, oliwę zabezpieczamy do użycia na później. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy kawałki makreli, z obu stron tak aby delikatnie się przyrumieniły, następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni smażymy pokrojony w plastry czosnek, papryczki chili oraz pieprz marynowany, gdy czosnek zacznie się rumienić dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwę po makreli, gdy ponownie się rozgrzeje wrzucamy gorący makaron ugotowany przed chwilą tak aby był al’ dente, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, posiekaną natką i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pastę układamy w głębokim talerzu zrolowaną na widelcu, oblewamy obficie oliwą z patelni, układamy kawałki usmażonej kilka chwil wcześniej makreli i obficie zasypujemy parmezanem.