Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Spaghetti aglio olio z makrelą i świeżą rukolą

Spaghetti aglio olio z makrelą i świeżą rukolą

Składniki

  • 2 puszki makreli w oliwie z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
  • ½ cytryny
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1op rukoli
  • Sól/ pieprz do smaku

Przygotowanie

Makrelę wyjmujemy z puszki tak aby pozostały jak największe kawałki ryby, oliwę zabezpieczamy do użycia na później. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy kawałki makreli, z obu stron tak aby delikatnie się przyrumieniły, następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni smażymy pokrojony w plastry czosnek, papryczki chili oraz pieprz marynowany, gdy czosnek zacznie się rumienić dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwę po makreli, gdy ponownie się rozgrzeje wrzucamy gorący makaron ugotowany przed chwilą tak aby był al’ dente, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, posiekaną natką i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pastę układamy w głębokim talerzu zrolowaną na widelcu, oblewamy obficie oliwą z patelni, układamy kawałki usmażonej kilka chwil wcześniej makreli i obficie zasypujemy parmezanem.