Czy ryby są zdrowsze od mięsa? Wyjaśniamy!
Chcesz jeść mniej mięsa, a w zamian częściej sięgać po ryby? Dobra decyzja! Nie obawiaj się, że czegokolwiek Ci zabraknie. Wręcz przeciwnie – Twój organizm Ci za to podziękuje. Z tego artykułu dowiesz się:
- czy białko z ryb jest lepiej przyswajalne od tego z mięsa,
- jakie ryby pomagają obniżyć cholesterol,
- dlaczego tłusta ryba jest zdrowsza niż tłuste mięso.
1. Które białko łatwiej przyswajamy – z ryb czy z mięsa?
Wiele osób na pytanie „w czym jest białko?” bez wątpienia odpowiada: w mięsie. To prawda. Mięso stanowi dobre źródło białka. Podobnie jest z rybami. Wbrew pozorom część gatunków zawiera go nawet więcej niż mięso. Co ciekawe, białko zawarte w rybach jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż to pochodzące z mięsa zwierząt rzeźnych. Dzieje się tak ze względu na jego skład aminokwasowy.
2. Cholesterol
Zdrowe odżywianie często nierozerwalnie kojarzy się z ograniczeniem cholesterolu. Najwięcej przyjmujemy go, jedząc mięso i jaja. Ryby morskie z kolei obniżają poziom złego cholesterolu i dostarczają do organizmu tzw. dobry cholesterol. Wszystko za sprawą kwasów omega-3. Chcąc obniżyć cholesterol, najlepiej regularnie sięgać po sardynki, śledzie, makrelę i węgorza.
3. Kwasy omega-3
W tym przypadku zwycięzca jest tylko jeden i jest nim ryba. Mięso nie zawiera kwasów omega-3. Dlaczego są tak ważne? Ponieważ wpływają pozytywnie na szereg procesów w organizmie. Dobry wzrok, sprawny układ odpornościowy, lepsza wydajność mózgu i układu nerwowego, młodsza skóra – to tylko niektóre korzyści, jakie daje regularne spożywanie kwasów omega-3. Jakie zdrowe produkty zawierają ich najwięcej? To przede wszystkim ryby morskie takie jak śledzie, łosoś czy makrela.
4. Indeks glikemiczny
Zarówno mięso, jak i ryby mają niski indeks glikemiczny. To wskaźnik istotny nie tylko dla osób z cukrzycą, ale także dla tych ceniących zdrowe odżywianie. Wśród mięs warto jednak uważać na produkty tłuste. Jeśli chodzi o ryby, nie ma pod tym względem ograniczeń – nawet te określane jako tłuste mogą, a nawet powinny pojawiać się w menu. Łosoś, makrela, tuńczyk czy śledź to zdrowe produkty polecane dla cukrzyków zwracających uwagę na indeks glikemiczny. Ciekawą opcją są też ryby Graal polecane dla diabetyków, na przykład Diabetic Filety z makreli w wodzie z cytryną i pieprzem.
5. Kaloryczność
Jeśli chodzi o ilość kilokalorii, wiele zależy od sposobu przygotowania danego produktu. Co do zasady ryby można podzielić na chude, średniotłuste i tłuste. Te pierwsze mają około 80 kcal w 100 g, a ostatnie do 250 kcal. Podobnie jest w przypadku mięs. O ile filet z indyka dostarcza w 100 g 84 kcal, o tyle kiełbasa salami już 568 kcal.
6. Tłuszcz
Dietetycy są zgodni: powinniśmy ograniczać nasycone kwasy tłuszczowe obecne w mięsie. To grupa tłuszczów, które nam nie służą. To dlatego piramida żywieniowa uwzględnia je na samym szczycie. Zupełnie inaczej jest z tłustymi rybami – to właśnie te uważane są za najzdrowsze. Dlaczego? Ponieważ zawierają dobre tłuszcze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wspomagają one pracę mózgu, pozytywnie wpływają na wzrok i wspierają pracę układu odpornościowego. Do najbardziej wartościowych pod tym względem zaliczają się łososie, śledzie i makrele.
Cofnij