21 lipca 2020 | Graal

Co jeść, by zadbać o figurę, nim zaczną się wakacje

  1. Pij wodę – nie polegaj na sokach, nawet jeśli robisz je w domowym zaciszu samodzielnie. Traktuj je raczej jako przekąskę, a nie źródło płynów. Postaw na wodę, a dodatkowo – postaw butelkę z nią na swoim biurku lub stoliku, przy którym pracujesz. Wtedy częściej automatycznie będziesz po nią sięgać. A nawodniony organizm to organizm o lepszej odporności!
  2. Jedz regularnie – siedzenie w domu sprzyja podjadaniu. Ale warto mieć w tym trudnym okresie dany rytm i harmonogram dnia, i trzymać się go – to dobre zarówno dla psychiki, jak i fizycznego samopoczucia. Regularne jedzenie pozwala organizmowi na adaptację i przyzwyczajenie się do danego harmonogramu. Przez to czujesz głód dopiero w okresie nadchodzącego kolejnego posiłku. Brak przyzwyczajeń w tej kwestii powodować będzie ciągłą chęć podjadania, a to już prosta droga do przytycia.
  3. Zadbaj o różnorodność – nawet, jeśli starasz się jeść względnie mało, to nie oznacza jeszcze, że robisz dla zdrowia coś dobrego. Możesz bowiem bardziej narażać wtedy organizm na niedobory witamin i składników odżywczych. Dlatego staraj się wprowadzać różnorodne grupy produktów do menu. Nie rezygnuj z żadnych – na przykład z węglowodanów czy tłuszczów. Zdrowa dieta to dieta kolorowa, nie monotonna i nie restrykcyjna. Jedz po prostu rozsądnie, nie objadając się – a do poczucia pierwszej sytości. I bazuj na produktach jak najmniej przetworzonych. Uwaga – to wcale nie oznacza, że musisz codziennie kupować produkty prosto od hodowcy czy rolnika. Nawet produkty puszkowane – zwłaszcza w okresie pandemii – mogą być elementem zdrowego menu. Wbrew stereotypom (które swoją drogą staramy się na każdym kroku zażegnać) – produkty z puszek to wręcz bardzo dobre źródła różnorodnych składników.

Jakie przepisy warto znać w okresie pandemii?

Gdy starasz się rzadko wychodzić do sklepu w obawie o zdrowie, bazuj częściowo na produktach zapuszkowanych. Proponujemy dwa wartościowe i błyskawiczne przepisy z dodatkiem takich właśnie artykułów:

Kukurydziana sałatka z tuńczykiem
Składniki:
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, np. Graal 170 g
3 ogórki kiszone
Przygotowanie:
Składniki puszkowane odsącz, wymieszaj w miseczce wraz z majonezem. Dodaj drobno pokrojone ogórki, możesz doprawić do smaku. Gotowe!

Słodko-wytrawna sałatka z makrelą
Składniki:
1 puszka makreli (najlepiej z dodatkiem cytryny i pieprzu marki Graal, 110 g)
1 puszka ananasa
4 suszone pomidory
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki szczypiorku
Przygotowanie:
Makrelę i ananasa odsącz, posiekaj i wymieszaj w miseczce. Dodaj drobno pokrojone pomidory suszone, posiekany szczypiorek, polej sosem sojowym i całość wymieszaj. Smacznego!


Cofnij

Pozostałe aktualności

29 lipca 2020

Czy ryba w puszce jest zdrowa?

Gdy stoimy przed wyborem: świeża czy z puszki, dietetyk w większości przypadków zaleci świeżą, jeśli jest z dobrych, sprawdzonych źródeł. Do świeżej ryby jednak nie zawsze mamy szybki dostęp. I czas, by ją przyrządzić. Czy rezygnować więc z ryb w ogóle? Zdecydowanie nie. Bo wbrew pozorom ryba z puszki stanowi całkiem dobrą alternatywę.

czytaj więcej

24 lipca 2020

Zdrów jak ryba, czyli jedz śledzie i szproty

Lubicie ryby, a jednocześnie dbacie o dietę? Wybierajcie szproty i śledzie. Są zdrowe i smaczne, a do tego ich połowy są regulowane w sposób korzystny dla fauny Bałtyku.

czytaj więcej

6 lipca 2020

Co robić w domu, by się nie nudzić? Eksperymentować w kuchni!

Sposoby na nudę w domu? Seriale, książki, gry i oczywiście dobre jedzenie! Oto 5 przepisów na dania z rybą z puszki, których przygotowanie może być świetną zabawą.

czytaj więcej