Dlaczego ryba z puszki jest zdrowa? Poznaj 3 powody
Dla zdrowia. Tak większość osób odpowiada na pytanie, dlaczego warto jeść ryby z puszki. Chcesz wiedzieć, co tak naprawdę sprawia, że ryby to prawdziwe superfoods? Z tego artykułu dowiesz się:
- w czym tkwi sekret kwasów omega-3,
- dlaczego ryba sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała,
- czym wyróżnia się białko zawarte w rybach na tle tego w innych produktach.
„Zdrowe odżywianie bez ryb się nie liczy”, „mięso trzeba jak najczęściej zastępować rybami”, „Polacy jedzą za mało ryb” – z takimi tezami spotkał się chyba każdy. Wiele osób wie, że ryby po prostu warto spożywać, jednak nie każdy ma świadomość, jakie powody stoją za zaleceniami lekarzy. Dlaczego warto jeść ryby z puszki? Jak wpływają na zdrowie? Sprawdźmy!
1. Ryba zawiera dużą ilość kwasów omega-3
Ryby zawierają więcej kwasów omega-3 niż jakiekolwiek inne produkty spożywcze. Ryba w puszce nie jest w tym przypadku wyjątkiem – stanowi równie bogate źródło tych cennych substancji, co ryby świeże. Kwasy omega-3 są prawdziwym superskładnikiem, ponieważ wspomagają wiele funkcji organizmu. Korzystnie wpływają na mózg, wzrok, pracę serca, kości, a także skórę i włosy. Dodatkowo zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych oraz ograniczają niebezpieczeństwo rozwoju alergii. Jest jeszcze coś ekstra: kwasy omega-3 są solidnym wsparciem układu odpornościowego. Dzięki nim organizm zyskuje dodatkową tarczę do obrony przed infekcjami. Żeby naprawdę skorzystać z potencjału tych dobroczynnych kwasów, musisz regularnie włączać je do swojego menu. Eksperci zalecają spożycie co najmniej 2–3 posiłków rybnych tygodniowo – tj. ok. 300 g ryb, w celu zapewnienia prawidłowej podaży kwasów tłuszczowych omega-3[1]. To dlatego tak wielu lekarzy rekomenduje suplementację preparatami z apteki. Nie jest jednak tajemnicą, że to z produktów spożywczych najlepiej przyswajamy dobroczynne składniki takie jak witaminy czy mikroelementy. Nie inaczej jest z kwasami omega-3. Dla wielu osób łatwiejsze jest jednak połknięcie kapsułki niż częste przyrządzanie dań z ryb świeżych, które bywają trudno dostępne. Ryba z puszki stanowi fantastyczne źródło kwasów omega-3, ponieważ zawsze możesz mieć ją pod ręką. Poza wygodą przechowywania (i przyrządzania!) ryby z puszki są pełne smaku i soczyste. Przygotujesz je na ciepło lub zimno – szefowie kuchni wybierają je nie bez przyczyny, a inspirujących przepisów na przyrządzenie ryb z puszki jest naprawdę mnóstwo!
2. Ryby mają niski indeks glikemiczny
Osoby, którym zależy na utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, cenią ryby z puszki także ze względu na niski indeks glikemiczny (IG). To też cenna właściwość dla tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Po spożyciu ryby z puszki nie musisz obawiać się wzrostu poziomu cukru we krwi. Będziesz też czuć się lekko, bez poczucia utraty energii i ospałości. Wielu osobom wysoki indeks glikemiczny kojarzy się ze słodkimi produktami, tymczasem to nieprawda. Wysoki IG ma na przykład makaron, ziemniaki, buraki czy arbuz, czyli naturalne i zdrowe produkty. W tym kontekście ryby, także te z puszki, wypadają bezkonkurencyjnie. Dlaczego? Ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi… zero! Tak niskie wartości dotyczą nie tylko surowych, świeżych ryb. Co ciekawe, tuńczyk w zalewie ma indeks glikemiczny na poziomie 5, a śledź w oleju – 25. Produkty o wysokim IG osiągają wartości powyżej 100!
3. Ryby dostarczają wysokiej jakości białka
Zdrowe odżywianie nie może obejść się bez dostarczania organizmowi białka. Obok węglowodanów i zdrowych tłuszczów to prawdziwa podstawa zbilansowanego jadłospisu. Jak to zwykle bywa – białko białku nierówne. Jeśli zastanawiasz się, jakie produkty zawierają białko lekkostrawne i łatwo przyswajalne, to najlepszą odpowiedzią są ryby. To niezwykle ważne, zwłaszcza jeśli cenisz aktywny tryb życia i trenujesz. Ryba z puszki stanowi znakomitą bazę posiłku potreningowego. Dostarczy Ci również porcję wysokiej jakości białka na zdrowe śniadanie. Wystarczy, że pełnoziarniste pieczywo posmarujesz pysznym masłem sardynkowym.
Jak widzisz, ryba z puszki spożywana regularnie może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie z wielu powodów. Stanowi też dobrą odpowiedź na pytanie, w czym jest białko o lekkostrawnych właściwościach, a także jak naturalnie wspierać odporność. Dodatkowo jest świeża, a przy tym trwała, więc zawsze możesz mieć ją w kuchennej szafce i sięgać po nią na co dzień – nie tylko w awaryjnych sytuacjach.
[1] Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H. (2003) Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka [w:] Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, 2013, 2, str. 225 – 233
Cofnij