5 maja 2020 | Graal

Komunikat

Dotyczy produktu GRAAL Grillowane Filety z makreli z oliwą extra virgin oznaczone symbolem przekreślony kłos.

Niniejszy komunikat kierujemy w odpowiedzi na zapytania naszych Drogich Konsumentów z prośbą o wyjaśnienie czy produkt oznaczony symbolem przekreślony kłos i ze wskazaniem pod wykazem składników śladowych skażeń krzyżowych jakim jest m.in. glutenem jest produktem bezglutenowym.

TAK potwierdzamy, iż produkt z deklaracją na etykiecie jak wyżej jest produktem bezglutenowym. Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM WYKONAWCZYM KOMISJI (UE) NR 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności sformułowanie „bezglutenowy” można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu. W myśl wyżej przywołanej definicji produkt ten wyprodukowany zostały w oparciu o technologie produkcji zapewniającą bezpieczeństwo zdrowotne w ramach obowiązujących nas przepisów prawa.

Z uwagi na powstałe wątpliwości w interpretacji statusu bezglutenowego produktu wynikających z treści komunikatów na etykiecie podjęte zostały przez nas kroki celem zmiany treści informacji przekazywanej w oznakowaniu wyżej wskazanego produktu.
Z uwagi jednak na długie terminy przydatności konserw rybnych część partii produkcyjnych tego produktu będzie nadal dostępna w obrocie do czasu wyczerpania zapasów w dystrybucji. Szacujemy, że najdłuższy termin dostępności produktów z omawianą treścią znakowania będzie do końca terminu przydatności najmłodszej serii produkcyjnej to jest do daty 31.08.2022.
Ufamy, że nasze wyjaśnienia uznane zostaną za wystarczające.

Za powstałą sytuacje uprzejmie Państwa przepraszamy!

Z wyrazami szacunku,

Zespół GRAAL S.A. Zakład Produkcyjny POLINORD

Wszelkie pytania lub wątpliwości proszę kierować na adres mailowy: naszeprodukty@graal.pl


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej