31 lipca 2020 | Graal

Kucharze na nowo zachwycili się smakiem ryb z puszki

Ryby w puszce mają długą historię i tradycję. W niektórych krajach uchodzą za prawdziwy przysmak. Czy wiesz, że puszki rybne kupują w Portugalii nie tylko smakosze, a coraz częściej są one prezentem, który zagraniczni turyści zabierają z tego nadatlantyckiego zakątka Europy? Mimo to niektórym wciąż kojarzą się raczej z wypadami pod namiot niż z menu luksusowej restauracji. Niesłusznie!

Podaj dalej!

Ryby z puszki bywają postrzegane jako jedzenie wybierane raczej przez naszych rodziców, ale produkty, z którymi mamy do czynienia dziś, naprawdę mocno ewoluowały – mówi Skip Bennet, właściciel amerykańskiego baru ostrygowego i sklepu z rybami i owocami morza w puszce Island Creek Oysters w Duxbury. Jesteś ciekawa, jak serwowane są tam ryby z puszki? Z chlebem i lokalnymi dodatkami! Połączenie wyrazistego smaku i soli sprawia, że to doświadczenie kulinarne można porównać do kosztowania na przykład deski serów. To świetna zabawa utrzymana w poczuciu wspólnoty – dzielisz się, podajesz dalej i próbujesz różnorodnych przysmaków, popijając piwem lub winem – mówi Bennett. 

Chcesz uzyskać podobny efekt smakowy podczas kolacji z przyjaciółmi? Sięgnij po puszki z niewielkimi rybami o ciekawych smakach: „Sardynki w sosie paprykowym” lub „Szprot Winter w pomidorach” od Graala. To zdrowe ryby o niepowtarzalnym aromacie i smaku wzbogaconym o warzywne sosy. Z pewnością wraz z gośćmi będziecie znakomicie się bawić, a przy okazji odkryjecie nowe smaki! Koniecznie podawaj je skropione cytryną, posypane solą i grubo mielonym pieprzem. Świetnie pasują tu też wszelkie świeże zioła, jak pietruszka czy koperek. Do tego bagietka, świeże masło i…. zaskoczy Cię to, jak szlachetny wymiar i smak może przyjąć takie rybne tapas.

Imprezowe przekąski inspirowane szefami kuchni

Na tym jednak nie koniec imprezowych inspiracji. W Hiszpanii ryby i owoce morza w puszce mają długą, cenioną tradycję. Hiszpańskie tapas bary nie mogłyby bez nich istnieć – dodaje Katie Button, szefowa kuchni w Cúrate, hiszpańskim barze tapas serwującym puszkowane produkty premium. Szefowie kuchni uwielbiają ryby i owoce morza z puszki! – stwierdza Button. W jej restauracji takie specjały je się bezpośrednio z puszki. Jesteś ciekawa, jak serwuje je Katie? Na wierzch otwartej puszki dodaje własnej roboty sos z dodatkiem octu i czarnego pieprzu, a całość podaje z frytkami. Szefowa kuchni tapas baru Cúrate zaznacza też, że konsumenci są coraz bardziej otwarci i chcą zmienić swoje dotychczasowe myślenie o produktach z puszki. Chcą też próbować tego rodzaju przysmaków i obcować z tradycją specjałów z puszki. 

Takie wyrafinowane jedzenie jest dostępne na wyciągnięcie ręki. Swoich gości możesz zaskoczyć, podając na przykład filety z pstrąga w sosie chrzanowym lub grillowane filety z makreli w oleju z dodatkiem cytryny, od Graala. To wysokiej jakości ryby, bogate w kwasy omega-3, a ich smak podkreślają starannie dobrane przyprawy. Na przyjęciu dodajesz salsę z pomidorów, oliwy i czosnku lub salsę z pietruszki, czerwonej cebuli i cytryny. Możesz je położyć bezpośrednio na rybie lub obok, a rybę z puszki wykorzystać do przygotowania pasty na bazie twarogu, albo gotowanych jaj, bądź też awokado. Twoja inspiracją mogą stać się również śledzie z linii Wild Fish od Graala, do produkcji których użyto tylko 3 głównych składników: dzikich śledzi, wody oraz soli morskiej. Śledzie te mogą stanowić fantastyczny dodatek do tartinek i kanapek. Podawaj je albo ze świeżą cytryną, siekaną natką pietruszki i ostrą papryczką, albo użyj jako głównego bohatera past rybnych.

Rybne tapas to także szereg pieczonych przekąsek, w których skład wchodzą, bądź mini tarty z gruszką i tuńczykiem, albo pasta z makreli w pomidorach podawana na listkach cykorii – oto klucze, jakie znaleźli już dawno temu kucharze i zachwycają tymi smakami swoich gości. 

Ty również możesz to zrobić. Wino i świeża bagietka dopełnią całości.

Ryby z puszki to świetny przykład na to, że produkty, które znasz od dawna, można zacząć postrzegać w całkiem nowy sposób. Co więcej, są świetną alternatywą dla świeżych ryb, bo ich wartości odżywcze są porównywalne, a dostępność i wygoda jedzenia (nie psują się, nie czuć ości, szybko można je przyrządzić) – ogromne. A jeśli myślisz, że ryby są nie dla ciebie, bo nie przepadasz za ich charakterystycznym smakiem, daj sobie szansę odkrycia nowego smaku – bowiem z dodatkiem świeżych ziół, grubej soli i soku ze świeżej cytryny lub odrobina ostrych papryczek, ryba z puszki nabiera zupełnie nowego charakteru. A wiadomo – jemy ryb za mało i za rzadko, a przecież są potrzebne dla zdrowia, oraz jak twierdzą mistrzowie rybnych tapas – również dla smaku!


Cofnij

Pozostałe aktualności

12 września 2024

Wygrana w plebiscycie na najlepszy produkt MSC 2024!

Z ogromnym zaszczytem, informujemy, iż nasz produkt Graal Tuńczyk w sosie własnym 170g zdobył nagrodę MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024! Dziękujemy za ten wyraz docenienia naszych wysiłków na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa. Nagroda MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024 potwierdza, iż warto nieustannie wspierać i kształtować codzienne, odpowiedzialne wybory […]

czytaj więcej

5 lipca 2024

Plebiscyt MSC 2024 – zagłosuj na naszego tuńczyka!

Plebiscyt na najlepszy produkt MSC 2024 ruszył, a nasz pakt z Oceanem nieustannie trwa! Dokonaj odpowiedzialnego wyboru i głosuj na tuńczyka MSC Graal 🐟 To najlepszy wybór i krok w lepszą przyszłość dla oceanów i nas wszystkich! Zapraszamy Was serdecznie do głosowania, plebiscyt trwa aż do 12 sierpnia. Dodatkowo w plebiscycie można wygrać wspaniałe nagrody, […]

czytaj więcej

7 czerwca 2024

Konkurs Dzień Oceanów z Graalem

Świętuj Światowy Dzień Oceanów z Graalem! Weź udział w konkursie wygraj wspaniałe nagrody, w tym deskę SUP PRO! Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: jak Tuńczyk obchodziłby Światowy Dzień Oceanów? Szczegóły znajdziesz pod postem konkursowym naszym Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin konkursu „Światowy Dzień Oceanów z Graalem” § 1 Zasady ogólne 1. Niniejszy regulamin (zwany dalej „Regulaminem”) […]

czytaj więcej