Ryby w puszce mają długą historię i tradycję. W niektórych krajach uchodzą za prawdziwy przysmak. Czy wiesz, że puszki rybne kupują w Portugalii nie tylko smakosze, a coraz częściej są one prezentem, który zagraniczni turyści zabierają z tego nadatlantyckiego zakątka Europy? Mimo to niektórym wciąż kojarzą się raczej z wypadami pod namiot niż z menu luksusowej restauracji. Niesłusznie!
Podaj dalej!
Ryby z puszki bywają postrzegane jako jedzenie wybierane raczej przez naszych rodziców, ale produkty, z którymi mamy do czynienia dziś, naprawdę mocno ewoluowały – mówi Skip Bennet, właściciel amerykańskiego baru ostrygowego i sklepu z rybami i owocami morza w puszce Island Creek Oysters w Duxbury. Jesteś ciekawa, jak serwowane są tam ryby z puszki? Z chlebem i lokalnymi dodatkami! Połączenie wyrazistego smaku i soli sprawia, że to doświadczenie kulinarne można porównać do kosztowania na przykład deski serów. To świetna zabawa utrzymana w poczuciu wspólnoty – dzielisz się, podajesz dalej i próbujesz różnorodnych przysmaków, popijając piwem lub winem – mówi Bennett.
Chcesz uzyskać podobny efekt smakowy podczas kolacji z przyjaciółmi? Sięgnij po puszki z niewielkimi rybami o ciekawych smakach: „Sardynki w sosie paprykowym” lub „Szprot Winter w pomidorach” od Graala. To zdrowe ryby o niepowtarzalnym aromacie i smaku wzbogaconym o warzywne sosy. Z pewnością wraz z gośćmi będziecie znakomicie się bawić, a przy okazji odkryjecie nowe smaki! Koniecznie podawaj je skropione cytryną, posypane solą i grubo mielonym pieprzem. Świetnie pasują tu też wszelkie świeże zioła, jak pietruszka czy koperek. Do tego bagietka, świeże masło i…. zaskoczy Cię to, jak szlachetny wymiar i smak może przyjąć takie rybne tapas.
Imprezowe przekąski inspirowane szefami kuchni
Na tym jednak nie koniec imprezowych inspiracji. W Hiszpanii ryby i owoce morza w puszce mają długą, cenioną tradycję. Hiszpańskie tapas bary nie mogłyby bez nich istnieć – dodaje Katie Button, szefowa kuchni w Cúrate, hiszpańskim barze tapas serwującym puszkowane produkty premium. Szefowie kuchni uwielbiają ryby i owoce morza z puszki! – stwierdza Button. W jej restauracji takie specjały je się bezpośrednio z puszki. Jesteś ciekawa, jak serwuje je Katie? Na wierzch otwartej puszki dodaje własnej roboty sos z dodatkiem octu i czarnego pieprzu, a całość podaje z frytkami. Szefowa kuchni tapas baru Cúrate zaznacza też, że konsumenci są coraz bardziej otwarci i chcą zmienić swoje dotychczasowe myślenie o produktach z puszki. Chcą też próbować tego rodzaju przysmaków i obcować z tradycją specjałów z puszki.
Takie wyrafinowane jedzenie jest dostępne na wyciągnięcie ręki. Swoich gości możesz zaskoczyć, podając na przykład filety z pstrąga w sosie chrzanowym lub grillowane filety z makreli w oleju z dodatkiem cytryny, od Graala. To wysokiej jakości ryby, bogate w kwasy omega-3, a ich smak podkreślają starannie dobrane przyprawy. Na przyjęciu dodajesz salsę z pomidorów, oliwy i czosnku lub salsę z pietruszki, czerwonej cebuli i cytryny. Możesz je położyć bezpośrednio na rybie lub obok, a rybę z puszki wykorzystać do przygotowania pasty na bazie twarogu, albo gotowanych jaj, bądź też awokado. Twoja inspiracją mogą stać się również śledzie z linii Wild Fish od Graala, do produkcji których użyto tylko 3 głównych składników: dzikich śledzi, wody oraz soli morskiej. Śledzie te mogą stanowić fantastyczny dodatek do tartinek i kanapek. Podawaj je albo ze świeżą cytryną, siekaną natką pietruszki i ostrą papryczką, albo użyj jako głównego bohatera past rybnych.
Rybne tapas to także szereg pieczonych przekąsek, w których skład wchodzą, bądź mini tarty z gruszką i tuńczykiem, albo pasta z makreli w pomidorach podawana na listkach cykorii – oto klucze, jakie znaleźli już dawno temu kucharze i zachwycają tymi smakami swoich gości.
Ty również możesz to zrobić. Wino i świeża bagietka dopełnią całości.
Ryby z puszki to świetny przykład na to, że produkty, które znasz od dawna, można zacząć postrzegać w całkiem nowy sposób. Co więcej, są świetną alternatywą dla świeżych ryb, bo ich wartości odżywcze są porównywalne, a dostępność i wygoda jedzenia (nie psują się, nie czuć ości, szybko można je przyrządzić) – ogromne. A jeśli myślisz, że ryby są nie dla ciebie, bo nie przepadasz za ich charakterystycznym smakiem, daj sobie szansę odkrycia nowego smaku – bowiem z dodatkiem świeżych ziół, grubej soli i soku ze świeżej cytryny lub odrobina ostrych papryczek, ryba z puszki nabiera zupełnie nowego charakteru. A wiadomo – jemy ryb za mało i za rzadko, a przecież są potrzebne dla zdrowia, oraz jak twierdzą mistrzowie rybnych tapas – również dla smaku!
Cofnij