18 sierpnia 2019 |

Lubisz sport? Włącz ryby do diety

Monika Sellimi: W diecie sportowca w zasadzie najważniejszym składnikiem jest białko. Dobrym jego źródłem będzie chociażby chude mięso drobiowe, ale ważne jest też, by było podane smacznie i nie monotonnie. Co w takim razie jako dietetyk polecasz zamiast popularnego kurczaka z ryżem?

Paweł Szewczyk: Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi zdecydowanie warto zwrócić uwagę na ryby. To źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka potrzebnego każdej komórce naszego ciała do wzrostu i regeneracji.

Ale jak wiemy nie każdy lubi ryby, choć z mojego doświadczenia wynika, że ludzie raczej nie mają pomysłu na to jak je przyrządzić. Ryba kojarzy się najczęściej ze smażonym filetem w panierce. Czy możesz coś zaproponować zamiast tego?

Chociażby sałatki na zimno z dodatkiem kaszy lub ryżu. Dla sportowca istotne jest, by większość – lub wszystkie posiłki – były źródłem odpowiedniej ilości białka. Warto również, by dostarczały dobrej jakości węglowodanów (pełne ziarna, warzywa, owoce) oraz zdrowych tłuszczów. Te ostatnie znajdziemy m.in. w rybach.

Jaką w takim razie rybę polecasz klientom, którzy są aktywni? Ktoś może pomyśleć, że każdą, tylko nie tłustą.

Najważniejsze to umiar i różnorodność. Warto “żonglować” produktami spożywczymi, zarówno pomiędzy grupami produktów, np. zastępując mięso rybami, nabiałem lub strączkami, jak również w ramach jednej grupy, np. sięgając po różne gatunki ryb. Najlepsze są ryby drobne i żyjące krócej – kumulują mniej metali ciężkich. Gatunki tłuste to wybór dobry dla wszystkich – dostarczają wielonienasyconych kwasów EPA i DHA, które działają przeciwzapalnie i chronią układ sercowo-naczyniowy oraz mózg.

Zatrzymajmy się w takim razie przy kwasach omega-3. W jaki sposób działają na nasz organizm?

Przede wszystkim ograniczają stan zapalny w organizmie, minimalizują ryzyko zakrzepów czy nieregularnej pracy serca. W kontekście sportu pojawiają się pojedyncze doniesienia na temat przyspieszenia rozbudowy tkanki mięśniowej dzięki kwasom omega-3, trudno jednak uznać je za pewnik.

A co z witaminą D? Nie można o niej nie wspomnieć, rozmawiając o rybach.

Tak. To chyba najszerzej dyskutowana, a zarazem przez dziesięciolecia najbardziej niedoceniana witamina (choć witaminą jest tylko z nazwy). Wpływa na większość układów organizmu, a ryby to jedno z niewielu realnych źródeł pokarmowych tego związku. Co prawda aktualne wytyczne mówią o suplementacji witaminą D u wszystkich członków populacji przez większość roku, warto jednak nie stronić od jej spożycia wraz z dietą, a tłuste ryby są jej doskonałym źródłem.

Zwłaszcza, że dostępna jest u nas makrela i śledzie. A co zaproponujesz na szybki posiłek po treningu?

Jeśli potrzebujesz czegoś “od ręki”, nie masz czasu na gotowanie i musisz bazować na “gotowcach” ze sklepu niedaleko swojego klubu – wafle ryżowe i chuda ryba. Jeśli masz dostęp do kuchni – możesz spróbować skomponować szybką sałatkę ze świeżych warzyw, kaszy i kawałków łososia – szybko, zdrowo i pożywnie!

Według Morskiego Instytutu Rybackiego, ryby i przetwory rybne ze względu na zawartość kwasów omega-3 w tym EPA i DHA możemy zaliczyć do żywności o właściwościach funkcjonalnych*.

*https://mir.gdynia.pl/wartosc-odzywcza-ryb-i-przetworow-rybnych


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej