17 maja 2019 |

O takiej restauracji jeszcze nie słyszałaś!

Jedzenie w ciemności, jedzenie wśród towarzyskich kotów… To już było! Teraz na popularności zyskują miejsca, w których pierwsze skrzypce gra ten wyjątkowy produkt… Ryba z puszki!

Wiele osób na co dzień docenia zalety ryb z puszki. Nic dziwnego – są zdrowe, łatwe do podania i dają sporo możliwości komponowania posiłków na każdą porę dnia. Do takich wniosków doszli również kucharze z restauracji, w których ryba z puszki stanowi podstawę menu. Tego rodzaju lokale powstały już w USA, a także w kilku miastach Europy. Może odwiedzisz jedną z nich podczas wakacyjnych wojaży? Coraz większa liczba restauracji opartych na tym składniku wskazuje na to, że już wkrótce może to być prawdziwy hit w świecie gastronomii!

Tapas bar w słonecznej Hiszpanii

Jedno z miejsc, które warto odwiedzić, to z pewnością kameralny lokal Quimet & Quimet w Barcelonie. Na pierwszy rzut oka wygląda jak typowy tapas bar. Lekko staromodny wystrój, rodzinna atmosfera, spory wybór lokalnych win i… pyszne rybne tapas! Restauracja istnieje od 1914 roku, a to najlepszy dowód, że dobrze trafia w gusta lokalnych smakoszy i turystów, również z Polski. Niesamowite miejsce z przepysznym jedzeniem. Wszystko przygotowywane na bieżąco, fantastyczny klimat i rozsądne ceny! Tego nie można przegapić – rekomenduje Agnieszka S., użytkowniczka portalu TripAdvisor [1].

Portugalski kram z lokalnymi przysmakami

Inny pomysł na wykorzystanie potencjału ryb w puszce mieli właściciele małego sklepiku Sol e Pesca w Lizbonie. Anturaż tego miejsca może cię zaskoczyć! To mały sklep dla rybaków pełen wędek i haczyków na ścianach. Nie brakuje też lokalnych ryb z puszki, których smakosze chętnie kosztują na miejscu ze świeżym chlebem i kieliszkiem wina. To esencja smaku w czystej postaci! Potwierdza to Bartek Kieżun w swoim przewodniku kulinarnym po Lizbonie. Jest piwo i wino, są puszki z całej Portugalii, jest sałatka z ośmiornicy i jabłka z anchois, które Anthony Bourdain zjadł i o których stwierdził, że pyszne! Potwierdzam, są znakomite! [2] – zachwyca się Kieżun.

Smaki z Kraju Basków w modnym nowojorskim barze

Kameralne tapas bary to nie tylko domena słonecznych krajów w basenie Morza Śródziemnego. Rybami z puszki zachwycili się także kucharze za oceanem. Podczas pobytu w Nowym Jorku koniecznie odwiedź The Donostia. To miejsce, którego wystrój łączy tradycyjny baskijski design i klimat tętniącej życiem metropolii. W menu znajdziesz tradycyjne tapas oparte na rybach i owocach morza z puszki. The Donostia trafiła nawet do Przewodnika Michelin. Zapragniesz zabrać tam znajomych i powoli rozkoszować się baskijskim urokiem tego miejsca [3] – rekomenduje inspektor Michelin.

Kulinarny trend w twojej kuchni

Chcesz sama przyrządzić danie na miarę nowojorskiego lub barcelońskiego bistro? Sięgnij po rybne delikatesy Graal, których smak doda ci inspiracji do eksperymentów w zaciszu własnej kuchni. Delikatne sardynki, legendarne szproty z pomidorach, czy  makrela z oliwą z oliwek – oto źródło inspiracji i modny trend, który już od ręki możesz mieć na swoim stole. W szczególności ryby spod znaku Wild Fish doskonale wpisują się w tą restauracyjną modę. Rarytasem są tutaj grillowane makrele, szczególnie Filety z makreli z nutą oliwy i oliwkami oraz Filety z makreli w sosie sojowo-imbirowym.

Podawaj rybę z puszki skropioną sokiem ze świeżej cytryny, z takimi dodatkami jak ostre papryczki, salsa pomidorowa, świeże zioła (koperek, pietruszka, szczypior).

Domowe rybne tapas na bazie aromatycznych grzanek, z dodatkiem ulubionych dodatków to świetny sposób na przełamanie kanapkowej rutyny!


[1] https://pl.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g187497-d717377-r232277615-Quimet_Quimet-Barcelona_Catalonia.html (data dostępu 15.04.2019 r.)

[2] Kieżun Bartek (2016) „Kulinarny przewodnik po Lizbonie” [w:] „Kukbuk”. Źródło https://kukbuk.pl/artykuly/kulinarny-przewodnik-po-lizbonie/ (data dostępu 15.04.2019 r.)

[3] Źródło: https://www.viamichelin.com/web/Restaurant/New_York-10009-Donostia-s0qgua00 (data dostępu 15.04.2019 r.)


Cofnij

Pozostałe aktualności

12 września 2024

Wygrana w plebiscycie na najlepszy produkt MSC 2024!

Z ogromnym zaszczytem, informujemy, iż nasz produkt Graal Tuńczyk w sosie własnym 170g zdobył nagrodę MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024! Dziękujemy za ten wyraz docenienia naszych wysiłków na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa. Nagroda MSC Awards Poland 2024 dla najlepszego produktu MSC 2024 potwierdza, iż warto nieustannie wspierać i kształtować codzienne, odpowiedzialne wybory […]

czytaj więcej

5 lipca 2024

Plebiscyt MSC 2024 – zagłosuj na naszego tuńczyka!

Plebiscyt na najlepszy produkt MSC 2024 ruszył, a nasz pakt z Oceanem nieustannie trwa! Dokonaj odpowiedzialnego wyboru i głosuj na tuńczyka MSC Graal 🐟 To najlepszy wybór i krok w lepszą przyszłość dla oceanów i nas wszystkich! Zapraszamy Was serdecznie do głosowania, plebiscyt trwa aż do 12 sierpnia. Dodatkowo w plebiscycie można wygrać wspaniałe nagrody, […]

czytaj więcej

7 czerwca 2024

Konkurs Dzień Oceanów z Graalem

Świętuj Światowy Dzień Oceanów z Graalem! Weź udział w konkursie wygraj wspaniałe nagrody, w tym deskę SUP PRO! Wystarczy, że odpowiesz na pytanie: jak Tuńczyk obchodziłby Światowy Dzień Oceanów? Szczegóły znajdziesz pod postem konkursowym naszym Facebooku.   Zobacz regulamin: Regulamin konkursu „Światowy Dzień Oceanów z Graalem” § 1 Zasady ogólne 1. Niniejszy regulamin (zwany dalej „Regulaminem”) […]

czytaj więcej