Graal > Przepisy > Makrela > Bagietka z makrelą w sosie pieprzowym, piklami warzywnymi i sałatą rzymską

Bagietka z makrelą w sosie pieprzowym, piklami warzywnymi i sałatą rzymską

Składniki

  • 2 puszki Graalowych filetów z makreli w sosie pieprzowym z pieprzem marynowanym
  • 1 bagietka
  • 6 listków sałaty rzymskiej baby
  • Miękkie masło
  • 2 marchewki
  • 6 rzodkiewek
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 2/3 szklanki wody

Przygotowanie

Przygotuj pikle. Marchewkę obierz i szczelinowym nożykiem wytnij długie paski, rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, warzywa przełóż do miski lub słoika. Cukier ocet i wodę przełóż do rondelka i podgrzewaj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i całość zagotuje. Gorącym octem zalej przygotowane warzywa. Odstaw do wystygnięcia — takie warzywa możesz przechowywać kilka dni w lodówce. Bagietkę pokrój na 4 kawałki, każdy rozkrój wzdłuż, posmaruj masłem i układaj liście sałaty, kawałki makreli z sosem pieprzowym i piklowane warzywa.
Taka kanapka jest doskonała na piknik!

Zobacz także