Graal > Przepisy > Śledź > Focaccia ze śledziem, ziemniakami i tymiankiem

Focaccia ze śledziem, ziemniakami i tymiankiem

Składniki

  • 2 puszki Graalowych filetów ze śledzia w oleju
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Kilka gałązek tymianku
  • Oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, wystudź i pokrój w plasterki. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Ciasto na pizzę rozłóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, posmaruj śmietaną, rozłóż plasterki ziemniaków, posyp listkami tymianku i plasterkami cebuli. Skrop oliwą, dopraw pieprzem i wstaw do piekarnika. Piecz aż foccacia będzie rumiana i upieczona około 10-12 minut. Na upieczonej foccaci rozłóż pokrojonego na kawałki śledzia i podawaj.

Zobacz także