Graal > Przepisy > Śledź > Grzanki ze śledziem, cebulą, rukolą i sosem musztardowym

Grzanki ze śledziem, cebulą, rukolą i sosem musztardowym

Składniki

  • 2 puszki Graalowych filetów ze śledzia
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 1 czerwona cebula
  • duża garść rukoli
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Do miseczki przełóż musztardę i powoli, cały czas mieszając trzepaczką, dolewaj oliwę. Do powstałej emulsji dodaj sok z cytryny i 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Cebulę posiekaj w piórka, rukolę umyj i osusz. W tosterze lub piekarniku opiecz grzanki. Na każdej grzance układaj po porcji rukoli, następnie odsączonego z zalewy śledzia i piórka cebuli. Całość polej sosem do smaku.

Zobacz także