Ciasto:
Farsz:
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko i sól. Palcami rozcieramy ciasto tak, aby przypominało piasek, dodajemy łyżkę lodowatej wody, następnie szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy do miski. Konserwy otwieramy i wlewamy odrobinę oliwy z puszki do kaszy, mieszamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z puszki, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodajemy curry, rodzynki i posiekaną kolendrę. Przesmażamy wszystko mieszając jeszcze około 3 minuty, następnie zawartość patelni przekładamy do kaszy. Dodajemy rozdrobnioną widelcem makrelę, sól i pieprz do smaku i łączymy ze sobą. Następnie dokładamy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki, odkrawamy z niego kawałek do zrobienia dekoracji, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na środku rozkładamy farsz, brzegi smarujemy żółtkiem i zwijamy kulebiak. Ostrożnie przekładamy na przygotowaną blachę łączeniem do spodu. Odkrojony kawałek ciasta rozwałkowujemy i używając foremek do pierniczków wycinamy dekorację, którą “przyklejamy” za pomocą żółtka. Resztką żółtka smarujemy całego kulebiaka i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut, aż kulebiak będzie złocisty.