Graal > Przepisy > Makrela > Kulebiak z makrelą

Kulebiak z makrelą

Components

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag zimnego masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 3 puszki GRAAL Grillowane filety z oliwą z oliwek extra virgin 120g
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania

Farsz:

  • 3 puszki GRAAL Grillowane filety z oliwą z oliwek extra virgin 120g
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania

Preparation

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko i sól. Palcami rozcieramy ciasto tak, aby przypominało piasek, dodajemy łyżkę lodowatej wody, następnie szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy do miski. Konserwy otwieramy i wlewamy odrobinę oliwy z puszki do kaszy, mieszamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z puszki, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodajemy curry, rodzynki i posiekaną kolendrę. Przesmażamy wszystko mieszając jeszcze około 3 minuty, następnie zawartość patelni przekładamy do kaszy. Dodajemy rozdrobnioną widelcem makrelę, sól i pieprz do smaku i łączymy ze sobą. Następnie dokładamy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki, odkrawamy z niego kawałek do zrobienia dekoracji, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na środku rozkładamy farsz, brzegi smarujemy żółtkiem i zwijamy kulebiak. Ostrożnie przekładamy na przygotowaną blachę łączeniem do spodu. Odkrojony kawałek ciasta rozwałkowujemy i używając foremek do pierniczków wycinamy dekorację, którą “przyklejamy” za pomocą żółtka. Resztką żółtka smarujemy całego kulebiaka i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut, aż kulebiak będzie złocisty.

Zobacz także