Ciasto:
Pasta z łososia:
Przygotowanie babeczek:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Tartaletki o na ok. 30 minut chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.
Przygotowanie pasty:
Łososia w oleju i sosie własnym odsączamy z zalewy. Tak samo soczewicę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, oliwki i suszone pomidorki w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i ketchup i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną pastą napełniamy tartaletki.
Przepis i zdjęcia znajdziecie na blogu : Przejdź do strony