Do miski wsypujemy mąkę. W szklance podgrzewamy wodę, by była letnia. Rozkruszamy drożdże w letniej wodzie. Robimy dołek w mace i wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy z mąką tak, by powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i formujemy dwa placuszki. Smarujemy każdy placek ketchupem, posypujemy bazylią oregano i ziołami prowansalskimi (wsypujemy po trochu do szklanki, mieszamy i wtedy posypujemy na placki). Na jeden placek nakładamy kawałki łososia w sosie pomidorowym. Na drugi placek nakładamy kawałki łososia w oleju. Następnie kładziemy kolorową paprykę i pieczarki. Wstawiamy do pieca na 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Kładziemy ser i znowu do pieca na 5-10 minut.
Przepis z bloga Różowa kuchnia Przejdź do strony