Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Sałatka nicejska ze śledziem, blanszowanym bobem, sosem chrzanowym i jajkiem poche
Sałatka
Dressing:
Zaczynamy od przygotowania składników, w garnku z osoloną, gotującą się wodą z odrobiną masła blanszujemy bób gotując go 3-4 minuty a następnie wkładamy do zimnej wody i obieramy z łupin. pomidora przekrajamy na ćwiartki, wydrążamy nasiona z gniazdami i kroimy w paski, cebulę rozdrabniamy w cienkie piórka. Sałatę rzymską dokładnie myjemy i rwiemy liście na średniej wielkości kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce dodając pokrojone na pół oliwki. Dressing najlepiej sporządzić z pomocą słoika, wlewając do niego sok z cytryny, oliwę, olej z puszek ze śledziem, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i na koniec łyżkę gorącej wody. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy łącząc w ten sposób składniki w aromatyczny sos. Sos wlewamy do miski ze składnikami i delikatnie mieszamy, porcję sałatki przekładamy na talerz, na wierzch układamy kawałki fileta ze śledzia w oleju. Do rondla z gotującą się wodą dodajemy ocet i sól, wbijemy do środka jajko i czekamy aż zetnie się białko a żółtko pozostanie płynne, wtedy wyjmujemy, hartujemy w zimnej wodzie i układamy na sałatce. Na koniec danie dekorujemy kiełkami słonecznika.