Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Salsa z tuńczykiem, awokado, ananasem i świeżych pomidorów na chrupiącym toście z pesto

Salsa z tuńczykiem, awokado, ananasem i świeżych pomidorów na chrupiącym toście z pesto

Składniki

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (Tuńczyk kawałki w sosie własnym)
  • 2szt awokado
  • Jeden świeży ananas
  • Papryczka chilli
  • 2szt pomidorów (najlepiej malinowych i twardych)
  • Jedna czerwona cebula
  • Łyżeczka sosu rybnego
  • Pęczek kolendry
  • Limonka
  • Łyżeczka czarnego sezamu
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Pesto:

  • Pęczek bazylii
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka orzeszków ziemnych nie solonych
  • Łyżka tartego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy w oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Pomidory kroimy na 4 części, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę ok 1,5×1,5cm, przekładamy do miski. W taką samą kostkę kroimy wcześniej obranego ananasa i dokładamy do pomidorów, awokado obieramy, przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i tak samo rozdrobnione dokładamy do salsy. Chilli i czerwoną cebulę drobno siekamy, dodajemy do miski, salsę doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki, świeżo mielonym pieprzem, siekaną kolendrą i odrobiną oliwą, dokładnie mieszamy i dodajemy wyjętego z puszki i odsączonego tuńczyka, również pokrojonego w duże kawałki i delikatnie mieszamy, następnie odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. W blenderze z bazylii, czosnku, oliwy, orzeszków, parmezanu i przypraw sporządzamy pesto. Kromki chleba skraplamy oliwą i tostujemy na rozgrzanej patelni, gdy wystygną z wierzchniej strony smarujemy pesto, następnie układamy zamarynowaną i schłodzoną salsę a wierzch obsypujemy sezamem.

Przepis Braci Budnik na zimno

Zobacz także