Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Salsa z tuńczykiem, awokado, ananasem i świeżych pomidorów na chrupiącym toście z pesto
Pesto:
Pomidory kroimy na 4 części, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę ok 1,5×1,5cm, przekładamy do miski. W taką samą kostkę kroimy wcześniej obranego ananasa i dokładamy do pomidorów, awokado obieramy, przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i tak samo rozdrobnione dokładamy do salsy. Chilli i czerwoną cebulę drobno siekamy, dodajemy do miski, salsę doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki, świeżo mielonym pieprzem, siekaną kolendrą i odrobiną oliwą, dokładnie mieszamy i dodajemy wyjętego z puszki i odsączonego tuńczyka, również pokrojonego w duże kawałki i delikatnie mieszamy, następnie odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. W blenderze z bazylii, czosnku, oliwy, orzeszków, parmezanu i przypraw sporządzamy pesto. Kromki chleba skraplamy oliwą i tostujemy na rozgrzanej patelni, gdy wystygną z wierzchniej strony smarujemy pesto, następnie układamy zamarynowaną i schłodzoną salsę a wierzch obsypujemy sezamem.