Ciasto francuskie wykładamy na formie do tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami. Pieczemy przez 5 min. w 200°C (z termoobiegiem).
W trakcie pieczenia rozbijamy jajka do miseczki i roztrzepujemy je ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę, po usunięciu gniazd nasiennych, kroimy na cienkie plasterki.
Z podpieczonej tarty ściągamy papier z obciążnikami. Ciasto studzimy. Masę śmietanowo-jajeczną wylewamy na tartę. Makrelę odsączamy z oliwy i rozkładamy na cieście wraz z plasterkami gruszki i pokruszonym niebieskim serem pleśniowym. Całość posypujemy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).
Tarte wstawiamy do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez kolejne 15-20 min., aż roztopi się ser i zarumienią jej brzegi. Przed podaniem posypujemy rukolą.