Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Tatar z bakłażana z makrelą i ciecierzycą w smażonej cykorii
Umytego bakłażana przekrajamy wzdłuż na 4 części, skraplamy oliwą, doprawiamy solą i wkładamy do pieca rozgrzanego do 200C na 15 minut, po upływie tego czasu bakłażany dobrze wystudzamy.
Wystudzonego bakłażana pozbawiamy skóry, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, dodajemy do niego drobno posiekanego pora, czosnek, kapary i imbir, pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną makrelę z puszki, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki, octem balsamicznym, oliwą i sezamem, mieszamy i na koniec dodajemy porwaną rukolą, sezam i ciecierzycę, gdy składniki się połączą odstawiamy do zamarynowania na 10-15 minut. W tym czasie cykorię przekrajamy wzdłuż i od wewnętrznej strony smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia i wystudzamy. Gdy wystygnie oddzielamy liście i wykładamy w nie tatara.