Graal > Przepisy > Przepisy Braci Budnik > Muszle Conchiglioni nadziewane koktajlem z makreli

Muszle Conchiglioni nadziewane koktajlem z makreli

Składniki

  • 100g makaronu Conchiglioni (duże muszle)
  • 5 puszek makreli w oleju (Filety z makreli w oleju)
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku
  • 100g sera typu feta
  • Jeden ogórek
  • Cebula szalotka
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka jogurtu greckiego
  • Łyżeczka ketchupu
  • Szczypta słodkiej papryki
  • Kilka kropli tabasco
  • Chipsy krewetkowe
  • Limonka
  • Jasny sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Do naczynia w blenderze wkładamy odsączoną makrelę, majonez, jogurt, tabasco, ketchup i ser, mixujemy razem na gładką gęstą masę koktajlową. Masę przekładamy do naczynia, dodajemy do środka bardzo drobno pokrojonego ogórka i szalotkę posiekany koperek, szczypiorek i doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, mieloną papryką, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W garnku z wrzącą i osoloną wodą gotujemy makaron, ostrożnie i nie zbyt dużo na raz żeby makaron pozostał w swojej formie. Po ok 8 minutach gotowania makaron wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie. Ugotowany makaron osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy koktajlem, układamy na udekorowanym półmisku a na wierzch każdego kładziemy usmażony chips krewetkowy.

Zobacz także