Graal > Przepisy > Makrela > Zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem

Zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 2 puszki filetów z makreli w sosie musztardowym z chrzanem Graal
  • 300 g pieczarek
  • 1/ 2 pora
  • 200 g żółtego sera
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki, gotujemy przez około 15-20 minut na półtwardo i studzimy. Pieczarki również obieramy i kroimy w plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki z porem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.\
W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.

Przepis z bloga: Symfonia smakowa

Zobacz także