1 września 2019 |

Startujesz w nowej szkole? Kwasy omega-3 pomogą ci przetrwać ten trudny czas!

Początki w nowej szkole to wymagający okres. Chcesz wypaść jak najlepiej na wielu płaszczyznach i angażujesz się w różne aktywności. Największą pracę do wykonania ma jednak twój mózg. Jak go rozwijać, ale nie przemęczać? Wybierając produkty zawierające kwasy omega-3 takie jak ryby Graal. Dowiedz się, jak te cenne substancje wpływają na twój mózg, wzrok i samopoczucie. Włączaj ryby do codziennego menu pod różnymi postaciami i w pełni wykorzystaj ich potencjał!

Kwasy omega-3 w diecie ucznia. W czym tkwi ich sekret?

Zastanawiasz się, co działanie mózgu ma wspólnego z dietą bogatą w kwasy omega-3? To proste. Dużą rolę w prawidłowej pracy mózgu odgrywają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3: EPA i DHA oraz omega-6: AA czyli kwas  arachidonowy. Szczególne znaczenie ma kwas DHA, czyli dokozaheksaenowy, któremu przypisuje się znaczącą rolę w rozwoju mózgu i zmysłu wzroku. W rozwijającym się organizmie mózg zużywa dużą ilość tych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które potrzebne są między innymi w procesie dojrzewania neuronów, czyli rozwoju układu nerwowego, a zatem także w procesie kształtowania się inteligencji. Z tego powodu ważne jest, aby od najmłodszych lat zapewnić dzieciom dietę bogatą w DHA [1]. Chcesz poprawić koncentrację i lepiej przyswajać wiedzę? Kwasy omega-3 zawarte w rybach Graal to świetny sposób, by wieloaspektowo wspomóc swój mózg. Lepsza pamięć, skupienie i skuteczniejsza nauka to tylko niektóre korzyści sprawiające, że warto włączyć ryby do swojej diety! Dodatkowy plus: kwasy omega-3 zmniejszają też poziom stresu, a to z pewnością docenisz w nowej szkole.

Gdzie szukać istotnych dla mózgu kwasów omega-3?

Wiesz już, że kwasy omega-3 i omega-6 zawarte w rybach pełnią niezwykle istotną rolę, jeśli chodzi o prawidłową pracę mózgu. Co ciekawe, organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. To dlatego trzeba dostarczać je z pożywieniem, na przykład jedząc ryby czy roślinne tłuszcze. Źródło zdrowego białka i kwasów omega-3 znajdziesz w rybach Graal. Możesz na przykład przygotować z nimi szybką pastę na chleb lub dodać do sałatek. Sardynki w sosie pomidorowym, Tuńczyk kawałki w sosie własnym, a może Grillowane filety z makreli w oleju o smaku cytrynowym? To tylko niektóre z apetycznych propozycji Graal

Chcesz zadbać o wzrok? Jedz ryby!

Jeśli zależy ci na tym, by osiągać dobre wyniki w nauce, a przy tym ograniczyć poziom stresu związanego z natłokiem zadań, ucz się regularnie. Co to oznacza w praktyce? Oczywiście dużo czytania! Z pewnością znasz uczucie zmęczonych, zaczerwienionych, a niekiedy nawet łzawiących oczu, które pojawia się po długich godzinach nad książkami. Zadbaj o swój wzrok już teraz dzięki odpowiedniej diecie. Czy wiesz, że kwasy tłuszczowe jedno- lub wielonienasycone z grupy omega-3 odgrywają w siatkówce rolę strukturalną, funkcjonalną i ochronną? [2] Jedząc ryby Graal bogate w kwasy omega-3 dbasz więc nie tylko o swój mózg, lecz także o wzrok!

Stres, dużo nauki, nowi ludzie ─ początek nauki w nowej szkole to spore wyzwanie. Podejmij je w mądry sposób i dbaj o siebie od wewnątrz. Zdrowe ryby to świetny sposób, by zyskać więcej energii, koncentracji i świetnego samopoczucia!


[1] Krygier K. (2017) „Czy tłuszcze wpływają na pamięć i koncentrację?”. Materiały kampanii „ Poznaj się na tłuszczach” pod patronatem Instytutu Żywności I Żywienia oraz WUM Zakładu Medycy Społecznej i Zdrowia Publicznego. Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2017/10/03/pamiec-koncentracja-tluszcze/ (data dostępu: 16.08.2019 r.)

[2]  Kowalski M., Borucka A.I, Szaflik J. (2008) „Kwasy Omega-3 w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem”. [w:] „Wybrane Problemy Kliniczne”. Źródło: https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/10214/8714 (data dostępu: 17.08.2019 r.)


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej