7 maja 2019 |

Twoje dziecko nie chce jeść ryb? Oto 4 sposoby, by to zmienić

Dzieci mają jednak swoje preferencje kulinarne i do konkretnych dań oraz składników przekonuje je przede wszystkim smak. Sprawdź, jak przekonać dziecko, że ryba to fantastyczny posiłek!

Po pierwsze: zaangażuj dziecko we wspólne przygotowanie posiłków

Nawet niejadek spojrzy na rybne danie przychylniej, gdy zaangażujesz go w proces przygotowania posiłku. Przyrządzanie przekąski może być fantastyczną zabawą i sposobem na wspólne spędzenie czasu. Maluch pomoże ci w połączeniu składników i doprawieniu jedzenia, a starsze dziecko przygotuje i posieka dodatki do ryby.

Po drugie:  wybieraj ryby Graal i zapomnij o ościach

Jeśli chodzi o jedzenie ryb, wiele dzieci najchętniej sięga po paluszki rybne. Powód: nie zawierają ości i są łatwe do zjedzenia. Te cechy mają również ryby z puszki. Są one poddawane parowaniu w wysokiej, bo aż 100-stopniowej temperaturze, co powoduje, że ryba staje się miękka, delikatna, a ości są niewyczuwalne podczas jedzenia. Wybierając ryby z puszki Graal, łatwo przygotujesz z dzieckiem pyszne pasty na chleb. To świetny sposób na przełamanie kanapkowej rutyny! By gotowanie było frajdą, postaw na produkty, które dziecko lubi. Pasty rybne mają pod tym względem naprawdę duży potencjał, a rybę z puszki można połączyć z niemal każdym składnikiem.

Po trzecie: zadbaj o atrakcyjny wygląd dań

Nie jest tajemnicą, że jedzenie smakuje lepiej, gdy wygląda atrakcyjnie. Na ten aspekt zwraca uwagę Dorota Zawadzka w materiale dla MamaDu[1]. Psycholożka podkreśla, że jedzenie musi ładnie wyglądać i być kolorowe. Nie musimy robić samochodzików i okręcików czy namawiać dziecko, by zjadło misia. Proste udekorowanie kanapki wystarczy, by danie wyglądało apetycznie lub po prostu zabawnie i zachęcająco.

Po czwarte: daj dziecku wybór

Mariola Kurczyńska, doradca rodzicielski, zachęca z kolei: postaraj się, żeby jedzenie nie było monotonne. Dołóż starań, żeby na talerzu pojawiały się różne smaki, konsystencje i potrawy[2]. To ważne, by pokazać szczególnie najmłodszym dzieciom, że danie składa się z poszczególnych produktów. Dzięki temu maluch wyrobi sobie własną opinię o smakach i będzie ich bardziej świadomy. Pozwól dziecku samemu posmakować, co jest dla niego lepsze, przyjemniejsze i bardziej sycące – radzi Kurczyńska.

[1]Problemy z jedzeniem – NA KŁOPOTY ZAWADZKA odc.#1 [MamaDu.pl], źródło: https://www.youtube.com/watch?v=aE2lMGc4IvM (data dostępu: 10.04.2019 r.)

[2]Doradca Rodzicielski Mariola Kurczyńska https://www.youtube.com/watch?v=kuiaYXH0rls (data dostępu: 10.04.2019 r.)

go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej