4 grudnia 2019 |

ZDROWE DANIA NA DŁUGIE JESIENNE WIECZORY Z RYBAMI GRAAL

Gdy za oknem temperatura spada, warto zadbać o menu, które wzmacnia odporność, a przy tym świetnie smakuje. Długie jesienne wieczory to świetna okazja, żeby poeksperymentować w kuchni i zatroszczyć się o zdrową dietę. Jednym ze składników, których nie powinno zabraknąć w zbilansowanych posiłkach, są ryby Graal. W okresie przejściowym łatwo o przeziębienie i osłabienie odporności. Można ją skutecznie podnieść dzięki kwasom omega-3, witaminie D3 i cynkowi. Wszystkie te składniki zawierają ryby, więc można określić je mianem prawdziwych superfood. Jak wprowadzić je do swojego jesienno-zimowego menu? Oto proste i zdrowe dania na długie wieczory.

Śledzie Graal na ciepło z orzeźwiającą salsą

Śledzie wiodą prym wśród ryb, jeśli chodzi o zawartość cennych kwasów omega-3. Warto więc jeść je w różnych postaciach, na przykład sięgając po Filety ze śledzia w oleju Graal i przygotowując je na ciepło. Jak to zrobić? Wystarczy odcedzić śledzie z oleju, ułożyć je na patelni i lekko podsmażyć. Obok śledzi umieścić na patelni warzywa, zaczynając od najtwardszych, czyli od pokrojonej wcześniej cebuli i czosnku. Następnie pokroić jednego pomidora w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać posiekaną połowę papryki. Przyprawić szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu, odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Gdy podsmażone warzywa zyskają lekko kremową konsystencję, rozsmarować je na pieczywie ułożonym wcześniej na blaszce. Włożyć grzanki do piekarnika na kilka minut i zapiec. Przełożyć na talerz, dodać śledzie i udekorować aromatyczną salsą. Można przygotowywać ją na bieżąco, gdy smażą się śledzie. Na lekką salsę składa się posiekany pomidor, pół cebuli i pół papryki. Całość warto doprawić natką pietruszki i polać oliwą z oliwek.

Lekkie pasty na chleb z ulubionymi rybami Graal

Zdrowa kolacja bez dużego nakładu czasu i wysiłku? Odpowiedź jest prosta: pasty rybne! Opcji jest naprawdę wiele, podobnie jak smaków ryb Graal. Do zdrowej i sycącej pasty można wykorzystać makrele, szproty, sardynki, śledzie, łososie czy tuńczyki Graal. Kolejnym atutem takiej kolacji jest to, że można z łatwością skomponować ją na bazie składników, które akurat znajdują się w lodówce czy spiżarni. Jednym z ciekawych pomysłów na pełnowartościowy posiłek jest pasta ze Szprota Winter w pomidorach Graal oraz pokruszonego białego sera. Oba składniki należy dobrze rozdrobnić i wymieszać. Pastę wystarczy doprawić ulubionymi przyprawami, na przykład ziołowym pieprzem, chilli czy wędzoną papryką, a następnie udekorować zieloną natką pietruszki lub koperkiem. Jedną z alternatyw może być pasta rybna z dodatkiem kiszonych ogórków. Po kiszonki warto sięgać w szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Powód: kiszonki poprawiają odporność i zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Jak zrobić pastę z rybą i ogórkami kiszonymi? To naprawdę łatwe. Wystarczy otworzyć puszkę Filetów ze śledzia w oleju Graal, odsączyć ryby i rozdrobnić je widelcem. Następnie dodać posiekane w kostkę ogórki kiszone i czerwoną cebulę. Całość doprawić pieprzem i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Można podawać na chrupiących grzankach, pełnoziarnistym chlebie lub puszystej bagietce. Takie danie to świetny sposób, by przygotować zdrowy i  szybki posiłek zawierający różne produkty wzmacniające odporność, o którą jesienią szczególnie warto zadbać.

Po przepisowe inspiracje sięgnij tutaj. (index.php )


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej